Bulvár-celeb

2022.12.07. 13:50

Ezt kell tudni a gyerekeket most veszélyeztető vírusról

Már kilenc gyermek vesztette életét a fertőző betegség miatt. Megtudtuk, mik a főbb tünetek és mire érdemes odafigyelni a streptococcus kapcsán.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Aleksandra Suzi

Kilenc gyermek vesztette életét idén az úgynevezett strep-A, avagy az A-csoportú streptococcus miatt. A legújabb áldozat egy mindössze ötéves kislány volt.

 

Az Egyesült Királyságban továbbra is ugrásszerűen nő a potenciálisan halálos kimenetelű fertőzéses esetek száma. 

 

A Strep A általában antibiotikummal kezelhető, de a tünetek, például a láz és a torokfájás, összetéveszthetők más vírusokkal. A brit orvosok összegyűjtötték a legfontosabb információkat erről a most terjedő életveszélyes betegségről - írja a Mirror nyomán a Ripost.

Így terjed a Strep A

A Strep A az A csoportú Streptococcus rövidítése, egy gyakori baktérium, amely a torokban és a bőrön található. Köhögés, tüsszentés és bőrrel való érintkezés útján terjed, például nyílt sebeken keresztül. Akkor válik problémássá, amikor átjut a természetes védekezőrendszerünkön, és szokatlan területeken, például a vérben vagy a szervekben szaporodik el. Ez az úgynevezett invazív Strep A.

Fő tünetek:
Nyelési fájdalom
Magas láz
Duzzadt mandulák fehér foltokkal
Duzzadt nyaki mirigyek és kiütések
Kevésbé gyakori tünete a hányás és a hányinger, hasmenés, a hasi fájdalom és a merev ízületek, illetve az izomfájdalom.

Ki van leginkább veszélyeztetve?

A gyengébb immunrendszerrel rendelkező fiatalok és idősek, immunszuppresszáns gyógyszereket szedők. Hosszú távú egészségügyi problémában szenvedők, például cukorbetegek és rákosok, vagy vesedialízisben részesülők, illetve azok, akik szteroidokat használnak.

A legfontosabb teendők fertőzés esetén

Hívjuk fel a háziorvost és kérjünk vizsgálatot. Ha bebizonyosodik a sejtés antibiotikumot fog kapni a gyerek. Ha a gyógyszeres kezelés végével sem érzi magát jól, ismét keressük fel a háziorvost Ha lehetséges izoláljuk a fertőzőtett. Figyelni kell az étel és a folyadékbevitelére és rendszeres fájdalomcsillapító szedés is javasol.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!