Bulvár-celeb

2021.10.23. 05:57

Nem hibáztatható Alec Baldwin: új információk láttak napvilágot a gyilkosság ügyében

Kellékfegyverrel ölt Alec Baldwin – spórolás miatt következhetett be a tragédia.

Actor Alec Baldwin departs New York County Criminal Court January 23, 2019 in New York. - Alec Baldwin pleaded guilty to a second-degree harassment violation stemming from when he punched a man during a dispute over a New York City parking spot late last year. (Photo by Don EMMERT / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Tragédiával végződő lövöldözés történt csütörtökön a Rust című film forgatása alatt. A kellékfegyverbe vagy vaktöltény helyett éles lőszer került, vagy meghibásodott a hüvely, amelyről a sztárnak fogalma sem volt. A tragikus baleset következtében a vezető operatőr, Halyna Hutchins életét vesztette, míg a rendező, Joel Souza könnyebb sérülésekkel megúszta, ugyanis őt azóta már kiengedték a kórházból – írja a tenyek.hu.

Ezt kiabálta Baldwin, miután megölt egy embert

Egy szemtanú beszámolt a Showbiz411-nek a tragédia körülményeiről, miszerint csupán egyetlen egy lövés dördült el. Állítása szerint Baldwin sokkos, ám nyugodt állapotban volt, majd folyamatosan azt kérdezgette, hogy

„miért adtak a kezébe olyan fegyvert, amiben éles lőszer volt”.

A jogszabályok szerint nem vonható felelősségre

Ethan Trace, aki maga is operatőr, mellette pedig színészkedéssel foglalkozik, a TikTok csatornáján mondta el mit gondol a történtekről.

„Minden fegyver, ami tüzelésre alkalmas az igazi a forgatások során, csupán vaktölténnyel van felszerelve.”

A vaktöltények nagyon hasonlítanak az igaziakra, csupán annyi a különbség közöttük, hogy a lőpor fölött nincs éles lövedék, csak egy helyettesítő dugó, vagyis az elsütés során nem jön ki semmi az eredeti töltényhüvelyből.

Ezeket arra használjak a forgatások során, hogy imitálják a tűzvillanást, amely a filmekben azt a látszatot kelti, mintha éles akcióra került volna sor. Azonban előfordulhat, hogy megsérül a hüvely, amelynek következtében apró lövedékdarabok kerülhetnek a fegyver csövébe.

Ezek a korábbról visszamaradt lövedékdarabok reakcióba léphetnek a lőporral, amely tényleges kilövést eredményezhet Trace szerint. Hozzátette, hogy

a hatályos jogszabályok szerint Baldwin nem vonható felelősségre a szörnyű baleset kapcsán, ugyanis nem ő töltötte meg a fegyvert, ahogy az ellenőrzés sem az ő feladata volt. Erre egy külön fegyvermester van,

azonban több filmnél is előfordult már, hogy olcsón próbálta megúszni a produkciós cég, így a kellékmesterre bíztak mindent.

 

Spórolni akartak, ez okozhatta a tragédiát

A Retro Rádió péntek reggeli adásában Bochkor Gábor és Lovász László Magyarország talán egyetlen fegyvermesterét, Gonda Zsoltot kérdezte arról, hogy vajon mi történhetett. Hasonlóképpen vélekedik, mint az amerikai szakember – írja a Bors.

– Amerikában más szabályozás alá esnek a filmes fegyverek, éles fegyverekkel forgatnak, csak vaktöltény használata van előírva. A balesetek nagy része azért fordulhat elő, mert a produkció spórolni akar és nem kérik fegyvermester segítségét, inkább a kellékesre bízzák. Mivel ott szinte mindenkinek van fegyvere, ezért kvázi mindenki ért hozzá, akárcsak az autóvezetéshez – kezdte Gonda Zsolt.

Itthon nem fordulhat elő

Gonda Zsolt azt is elmagyarázta, miért nem történhet meg ilyesmi Magyarországon.

– A mi fegyvereinket úgy kell átalakítani, hogy semmilyen körülmények között ne tudja elhagyni a vaktöltény, illetve a töltényűrbe lehetetlen éles eszközt betölteni – fejtette ki.

A fegyvermester, s elmondta, hogy a filmforgatáson ki vonható felelősségre az operatőr haláláért.

– A felelősség kizárólag a fegyvermestert vagy azt a személyt terheli, aki a színész kezébe adta a pisztolyt. Az operatőr számára ugyanis biztosítania kellett volna a megfelelő védelmet, hogy semmilyen körülmények között ne sérülhessen meg

– mondta Zsolt.

– Itthon a magyar előírásokat kell betartani, akkor is, ha külföldi produkció forog – magyarázta a fegyvermester, aki a hazai forgatásokhoz kizárólagos engedéllyel importálja a fegyvereket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!