titkok

2021.09.25. 07:10

Megvizsgálták a pokol kútjának fenekét, ijesztő dolgokra bukkantak

Először vizsgálták meg a Barhout, a jemeni „pokoli kút” fenekét: a 112 méter mély üregben a kutatók kígyókra, elpusztult madarakra és barlangi gyöngyökre bukkantak – a legendák ellenére természetfeletti jelenségekre viszont nem.

A handout picture taken by the Oman Cave Exploration Team on September 15, 2021, shows one of the team's cavers abseiling down the Barhout well, a sinkhole known as the "Well of Hell" in the desert of Yemen's Al-Mahra province. - A team of Omani cavers has made what is believed to be the first descent to the bottom of the forbidding sinkhole, whose dark, round aperture creates a 30m. (100 feet) wide hole, plunging approximately 112m. (367 feet) below the surface, forming a natural wonder shunned by many locals, who believe it is a prison for genies. (Photo by - / Oman Cave Exploration Team / AFP) / == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / OMAN CAVE EXPLORATION TEAM (OCET)" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ==

Forrás: "AFP PHOTO / HO / OMAN CAVE EXPLORATION TEAM (OCET)

Fotó: AFP

Nyolc barlangkutató ereszkedett le kötélen az üregbe az elmúlt héten. A csapat víz-, kőzet- és talajmintát, valamint állati maradványokat gyűjtött. Ezek vizsgálatának eredményeit hamarosan nyilvánosságra hozzák – mondta el Mohammed al-Kindi geológus, az aacheni RWTH műszaki egyetemmel együttműködő maszkati Német Műszaki Egyetem kutatója, aki maga is járt az üregben.

Az expedíció felvételein különböző barlangképződmények, például szürke és világoszöld barlangi gyöngyök láthatók, amelyek a lecsöppenő víz által alakulnak ki.

Fotó: AFP PHOTO / HO / OMAN CAVE EXPLORATION TEAM (OCET)

A Barhout-kút Jemen nyugati részén, az al-Mahra tartomány sivatagjában található. A 30 méter átmérőjű üreg körül évszázadok alatt számtalan mítosz alakult ki. A legenda szerint a pokoli kút dzsinnek börtöne, a régió számos lakója szerint a hely szerencsétlenséget hoz.

Geológusok szerint a „kút” több millió éves lehet. Korábban csak 60 méteres mélységig jutottak kutatók, akik akkor „különös dolgokról” és „sajátos szagokról” számoltak be.

Barlangkutató ereszkedik le a Barhout, a jemeni pokoli kút aljára.
Fotó: AFP PHOTO / HO / OMAN CAVE EXPLORATION TEAM (OCET)

„Voltak elpusztult madarak, amelyek valóban rossz szagot árasztottak, de nem volt túláradó bűz” – nyilatkozta a mostani expedíció után al-Kindi.

Jemenben hét éve polgárháború dúl. Emberek tízezreit ölték meg, több millió lakos menekülni kényszerült. Az ENSZ szerint a jemeni helyzet a világ legrosszabb humanitárius válsága.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!