cannes-i filmfesztivál

2019.05.03. 14:31

Milos Formanról sem feledkeznek meg az idei fesztiválon

A tavaly elhunyt Milos Forman cseh származású világhírű amerikai rendezőről is megemlékeznek az idei cannes-i filmfesztiválon. A Cannes Classics hivatalos programjában levetítik Forman Egy szöszi szerelme című 1965-ben készült sikerfilmjét, amelyet Oscar-díjra is jelöltek.

Close up of the Czech director and screenplayer Milos Forman. 1985. Photographie de Marisa Rastellini ©MP/Portfolio/Leemage

Forrás: AFP / Leemage

Fotó: leemage

A cseh újhullám egyik emblematikus alkotását, amelyet 1965-ben a Velencei filmfesztiválon láthattak először a nézők, teljesen felújították és digitalizálták.

Az Egy szöszi szerelme, amely a hatvanas évek egyik kelet-európai sikerfilmje volt,

júniusban tér vissza a cseh filmmúzeumokba és korlátozott terjesztésben néhány mozihálózat is műsorra tűzi.

Korábban már felújították és digitalizálták Milos Forman (1932-2018) két hatvanas évekbeli alkotását, a Tűz van, babám! és a Fekete Péter című filmeket. A régebbi klasszikus cseh (csehszlovák) filmek digitalizálását a prágai Nemzeti Filmmúzeum szervezi állami pénzen.

A felújított cseh filmek többségét azután különböző nemzetközi fesztiválokon újra bemutatják, mert a nyugati és az amerikai filmvilágban ezek kevésbé ismertek.

Az Ikarus XB 1 és Az éjszaka gyémántjai című filmek után Forman híres filmje a harmadik cseh alkotás, amelyet a digitális felújítás után Cannes-ban műsorra tűznek.

A fesztiválon levetítik továbbá Helena a Trestíková és Jakub Hejna cseh dokumentumfilmesek készítette Forman versus Forman alkotást is,

amely a neves művész kalandos életét dolgozza fel Jan Novák Milos Formanról szóló könyve alapján.

Forman Csehszlovákia 1968-as szovjet lerohanása után az Egyesült Államokba távozott, leghíresebb filmjeit – Hair, Száll a kakukk a fészkére, Amadeus – ott készítette el.

A dél-franciaországi Cannes-ban május 14-e és 25-e között rendezik a 72. nemzetközi filmfesztivált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!