szokások

2018.07.01. 12:13

Holló, kagyló, Monopoly: az angol királyi udvar fura szabályai

Előkelőségnek lenni sem mindig fenékig tejfel.

Britain's Queen Elizabeth II reacts as she attends day four of the Royal Ascot horse racing meet, in Ascot, west of London, on June 22, 2018. The five-day meeting is one of the highlights of the horse racing calendar. Horse racing has been held at the famous Berkshire course since 1711 and tradition is a hallmark of the meeting. Top hats and tails remain compulsory in parts of the course while a daily procession of horse-drawn carriages brings the Queen to the course. / AFP PHOTO / DANIEL LEAL-OLIVAS

Mindig is kíváncsi volt rá, hogy él a királyi család? A Bors most összeszedett hét különös szabályt, amelyet a család tagjainak be kell tartania.

Csakis a rövidnadrág

Egy 16. századi rendelkezés szerint a kisfiúknak télen-nyáron, fagyban és forróságban is kötelező a rövidnadrág viselése, míg a nagyok kizárólag hosszú szárúban léphetnek nyilvánosság elé.

Hat holló

Egy legenda szerint a Towerben mindig minimum hat hollónak kell lennie, ugyanis ha a madarak elhagyják a várat, a királyság összeomlik – ezért is telepítettek hollókat a Towerbe.

Ebéd II. Erzsébettel

Bármilyen étkezésről is van szó, az ebéd/vacsora addig tart, ameddig II. Erzsébet fel nem áll az asztaltól. Ha ő befejezte az étkezést, a többiek sem ehetnek már. És ha a királynő leül, a többieknek is kötelező.

Külön nyaralás

Egy törvény szerint Vilmos és Harry herceg soha nem utazhat együtt messzire, mert ha történik velük valami, utód nélkül maradhat a trón. Ugyanígy, ahogy György herceg betölti a 12. életévét, ő sem utazhat majd édesapjával.

Tilos a kagyló

Bizony, a királyi család nem ehet kagylót. Az ok igen egyszerű: ennél az ételnél áll ugyanis fenn leginkább az ételmérgezés kockázata. Bár pletykák szerint Károly herceg néha azért nem bír ellenállni a tengeri ételnek.

Csak semmi Monopoly

Egy viszonylag friss szabály szerint a család a Monopoly nevű játékkal sem játszhat 2008 óta. Miért? A szabályzat szerint kapzsiságra nevelheti a família tagjait.

Némasági átok

Újabb szabály, amely II. Erzsébethez kötődik. Ameddig a királynő nem szólal meg egy társaságban, a többieknek sem szabad beszélniük. Akkor sem, ha vendégségbe mennek.

Borítókép: II. Erzsébet az ascoti derbyn / DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!