elsöprő siker

2018.06.11. 12:26

A Harry Potter-darab a Tony-díjak legnagyobb nyertesei között

A New York-i Radio City Hallban megrendezett 72. Tony-díjátadó ceremónián a legtöbb trófeát A zenekar látogatása című közel-keleti témájú musical, a Harry Potter-darab és az Angyalok Amerikában vitte el.

(Left to Right) Producers Colin Callender, Sonia Friedman, John Tiffany and Jack Thorne, winners of the award Best Play for 'Harry Potter and the Cursed Child, Parts One and Two' pose in the 72nd Annual Tony Awards Media Room at 3 West Club in New York City on June 10, 2018.

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: ANGELA WEISS

A Broadway legrangosabb díjátadójának házigazdája Josh Groban és Sara Bareilles volt, a műsort a CBS televízió élőben közvetítette. Az est sztárfellépői között volt Bruce Springsteen, aki pólóban és farmerben lépett színpadra, hogy előadjon egy számot nagy sikerű Broadway-előadásából.

Springsteen fellépését barátja, Robert De Niro konferálta fel. A színész az alkalmat felhasználva szabadszájú kirohanást intézett Donald Trump elnök ellen, majd méltatta Springsteen politikai elkötelezettségét és arra biztatta a közönséget, hogy menjen el szavazni novemberben.

A zenekar látogatása című film alapján készült musical tíz díjat nyert el, köztük a legjobb musicalnek járó elismerést, a Harry Potter és az elátkozott gyermek hat díjat kapott, egyebek mellett a legjobb színműét, az Angyalok Amerikában pedig a legjobb drámafelújítás díjával együtt három Tonyt gyűjtött be – sorolta a The Hollywood Reporter.

A színészi trófeákon Andrew Garfield (Angyalok Amerikában), Laurie Metcalf és Glenda Jackson (Három magas nő), Tony Shalhoub és Ari'el Stachel (A zenekar látogatása) és Lindsay Mendez (Carousel – Molnár Ferenc Liliomja alapján) osztozott.

A zenekar látogatásának rendezője, David Cromer is díjazott lett. A musical a 2007-ben bemutatott izraeli film feldolgozása David Yazbek dalaival és Itamar Moses történetével. A darabban egy egyiptomi rendőrzenekar izraeli fellépésre utazik, de egy kis hiba miatt nem úti célukhoz érkeznek, hanem egy sivatagi városban kötnek ki. A zenekar látogatása a legjobb musicalszövegkönyv és a legjobb eredeti színpadi műhöz készült zene díját is megszerezte.

A J. K. Rowling regényfolyamát folytató Harry Potter és az elátkozott gyermek korábban már a londoni West Enden is elsöprő sikert aratott, és a Broadway-n is telt házakkal játsszák. Vasárnap este John Tiffany, a darab rendezője elnyerte érte második Tony-díját.

Andrew Garfield (A csodálatos Pókember, A közösségi háló) első Tony-díját vehette át alakításáért. A színész az Angyalok Amerikában című hétórás darabban egy meleg, AIDS-es fiatalembert játszott. Garfield az LMBT-közösségnek ajánlotta díját, és köszönő beszédében diszkriminációjuk ellen emelt szót.

A 82 éves, kétszeres Oscar-díjas Glenda Jackson szintén először részesült Tony-díjban. A brit színésznő az élete végére készülő idős nőt alakított Edward Albee Három magas nő című drámájában. Jackson az 1990-es évek elején visszavonult a színészettől, és politikai pályára lépett.

Borítókép: John Tiffany, az Harry Potter és az elátkozott gyermek című darab rendezője megkapta második Tony-díját.

Forrás: AFP/Angela Weiss

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!