kemény szavak

2018.05.02. 12:35

Nagyon furcsákat beszél mostanában Kanye West

Az amerikai rapper nemrég testvérének nevezte Trumpot, a minap pedig kijelentette: a rabszolgaság szerinte választás kérdése volt.

Singer Kanye West arrives at Trump Tower December 13, 2016 as US President-elect Donald Trump continues to hold meetings in New York. / AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY

Forrás: AFP

Fotó: Timothy A. Clary

A híres-hírhedt rapper zenéje mellett botrányos ügyeivel is gyakran kerül bele a médiába. Nemrég például kölcsönösen „körbeudvarolták” egymást Donald Trump amerikai elnökkel a Twitteren. Kanye kissé zavaros bejegyzésében azt írta, Trump a testvére, mindketten „a sárkány energiái”, és ugyan nem ért egyet mindenben vele, de ettől még nem fogják őt rávenni arra, hogy utálja őt ezért.

Trump erre annyit tweetelt vissza: „Köszönöm Kanye, nagyon cool”

De ez még semmi ahhoz képest, amit Kanye West a TMZ bulvárportálnak adott videointerjújában mondott.

Kijelentette:

„Amikor négyszáz év rabszolgaságról hallunk... négyszáz év? Ez úgy hangzik, mintha választás kérdése lenne”.

Majd hozzátette: „Olyan, mintha mentálisan börtönben lennénk. Tetszik a börtön szó, mert a rabszolgaság túl közvetlenül kapcsolódik a feketékhez. A rabszolgaság a feketéknek olyan, mint a holokauszt a zsidóknak.... A börtön valami olyasmi, ami egy fajként egyesít minket, feketéket és fehéreket...az emberi fajként.”

A portál egyik – afroamerikai – munkatársát, Van Lathant viszont annyira feldühítették az egyébként szintén afroamerikai sztár szavai, hogy a szerkesztőségi termen keresztül kiabált bele a beszélgetésbe: „Nekünk, többieknek szembe kell néznünk azzal a kirekesztettséggel, ami a négyszáz év rabszolgaságból fakad, amiről azt mondtad, a mi szabad választásunk volt” – mondta Westnek.

A zenész visszavágott: „Úgy érzed, szabadon gondolkodom és érzek?”

Lathan erre azt válaszolta: „Konkrétan nem hiszem, hogy bármit is gondolsz”.

A rapper szavai nagy vihart kavartak Amerikában és a világban is, Symone D. Sanders politikai kommentátor például a Twitteren a Westet bírálók élére állt. Azt írta, Kanye az amerikai „szabadon gondolkodó fekete veszélyes karikatúrája”.

Russ Bengston újságíró is tömören reagált: „A rabszolgaság nem szabad választás kérdése volt. Kanye-t hallgatni igen”.

A rapper a Twitteren védekezett:

„A tisztázás kedvéért. Természetesen tudom, hogy a rabszolgákat nem szabad akaratukból bilincselték meg és rakták hajókba. Arra akarok rámutatni, hogy mi ebben a helyzetben maradtunk annak ellenére, hogy a számok a mi oldalunkon állnak, ez pedig azt jelenti, hogy mentálisan vagyunk rabszolgasorban”

- magyarázta.

Afrikaiak millióit hurcolták rabszolgaként Amerikába a 16. század kezdete óta. A rabszolgaság intézménye a 19. század végéig törvényesen fennmaradt, miután eltörölték, a hajdani rabok leszármazottait továbbra is diszkrimináció sújtotta.

Borítókép: AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!