Rejtett papírok kerültek elő

2017.10.03. 15:21

Ismét megnyitják az Anne Frank-aktákat

Az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) egy nyugdíjas ügynöke újra megvizsgálja a dokumentumokat, hogy kiderítse, ki árulta el Anne Frank és családja búvóhelyét a Gestapónak 1944-ben.

A The Guardian online kiadása szerint Vince Pankoke vezetésével 19 igazságügyi szakértő dolgozik a lezáratlan aktákon az elmúlt évtizedben kifejlesztett új nyomozási technológiák, többek között az óriási adatmennyiség feldolgozására alkalmas módszerek segítségével.

Az amszterdami Anne Frank Ház a kutatócsoport rendelkezésére bocsátotta az archívumát és üdvözölte a kezdeményezést.

Filmre veszik, hogy online követni lehessen, ahogy történészek, pszichológusok és volt rendőrnyomozók újra elemzik a bizonyítékokat. A kutatók már megnézték azt az előadást, amelyben színészekkel rekonstruálták a család letartóztatásának napját. Az FBI viselkedéstudományi részlegének egyik alapítója, Roger Depue elkezdte a korabeli tanúvallomások és interjúk elemzését.

Az Anne Frank Ház tavalyi tanulmánya arról szólt, hogy talán mégis véletlenül fedezték fel a bujkáló családot, nem áruló adta fel őket. Később azonban úgy ítélték, hogy erre nincs döntő bizonyíték.

Pankoke azonban a nemrég kutathatóvá tett, Amerikában tárolt dokumentumok között új információra bukkant, miközben a munkára felkészült.

A Sicherheitsdienst, vagyis a német biztonsági szolgálat ugyan precízen dokumentálta a letartóztatásokat, ám úgy vélték, a Frank-ügy minden irata elpusztult az 1944-es bombázások idején.

Pankoke olyan, Amszterdamból származó dokumentumokat talált, amelyekről korábban azt mondták neki, hogy nem léteznek.

„Van, amelyik elázott vagy megégett, valamint német katonai nyelven írták őket, tehát eltart egy ideig az elemzésük. Találtunk olyan listákat, amelyeken elárult és letartóztatott zsidók szerepelnek, ezen kívül informátorok és Amszterdamban élő Gestapo-ügynökök listáit is. Mindet felvisszük az adatbázisba, hogy a feldolgozással fény derüljön az összefüggésekre” – mondta Pankoke.

„Nem akarok senkit bűnösnek kikiáltani, csak karrierem végén meg akarok oldani egy utolsó esetet. Az igazságnak nincs törvényes elévülési ideje”

– tette hozzá magyarázatként.

A lezáratlan akták új vizsgálatát hivatalosan a hétvégén indították el: felhívást intéztek azokhoz, akiknek információjuk van a korabeli amszterdami Jordaan kerülettel kapcsolatban, ahol egy csatornaparti raktár rejtett részében bujkált a Frank család két éven át, amíg 1944. augusztus 4-én meg nem találták őket.

A bujkálás alatt naplót író kislányt előbb a westerborki gyűjtőbe, majd az auschwitzi koncentrációs táborba szállították, végül Bergen-Belsenben halt meg 15 évesen, tífuszban.

Otto Frank Auschwitzból hazatérve tudta meg, hogy egész családja, felesége és két kislánya, valamint a velük együtt bujkáló négy ember mind a haláltáborok áldozatai lettek.

Borítókép: AFP PHOTO / ANNE FRANK FONDS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!