Nap képe

2012.12.19. 19:36

Hiúz a Zemplénben

Mindössze 5-10 hiúz élhet hazánkban. A napokban sikerült lefotózni a Zempléni helységben egy fiatal, két év körüli kandúrt.

Így bizonyosságot nyert a kutatók feltevése, hogy valóban ott rója köreit a rejtőzködő ragadozó! A szakemberek évek óta dolgoznak  azon, hogy a hiúz újra otthonra leljen a hazai erdőkben, kialakuljon egy stabil állomány. A WWF Magyarország Alapítvány erdővédelmi programja több mint húszéves múltra tekint vissza:  hiúz fajvédelmi programját 2010-ben indította el az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósággal együttműködésben.

 

A Zemplén hegységben készült fotón jól látszik a nagymacska (Fotó: WWF)


A szakértők azt  tervezik, hogy  egy egyedet befognak,  és  műholdas nyakörvvel látják el, ez egy éven át közvetít majd jeleket.  A nyomkövetés során megtudhatjuk, hogy milyen erdőket kedvel a hiúz, milyen helyszíneken tölt el több időt, de azt is: hol és milyen vadfajokat zsákmányol, mekkora területet jár be.  Jelenleg kihelyezett kamerák segítségével figyelik a hiúzt, így a kutatók rendszeres ismereteket kapnak arról, mely napszakban és milyen időközönként jár azon az útvonalon az állat. A következő hetekben az időjárás is kedvezhet  majd a kutatóknak, hiszen a hó a hagyományos nyomkövetést is lehetővé teszi...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!