Nagylók

2016.05.26. 16:09

Növényház Nagylókon – Aranyvirág az asztalon

Nagylók – A képek nem illusztrációk, hanem a valóság! – olvasható a Petőfi utcai növényház szórólapján. Afrikai aranyvirág, bársonyka, díszcsalán, hamvaska, kakastaréj, napvirág, verbéna – szinte mosolyog ránk valahány, társaikkal egyetemben. S nemcsak a fényképekről – szemet, lelket gyönyörködtetnek, ahogy az asztaloknál nézelődünk.

V. Varga József

Nemrégiben jártak náluk a sárbogárdi önkormányzattól; az asszonyok egy fehérvári vásárlót szolgálnak ki éppen, amikor befut a falubeli Zádori János.

– Néhány szőlővirágot viszek csak – magyarázza –, a paradicsom és paprika palántákért meg benézek délután, most nem tudom elvinni őket.

Az önkormányzat, a közfoglalkoztatási programban elért eddigi eredményei alapján (a közmunka lényegét az értékteremtésben látják a faluban) legutóbb 10,5 millió forint belügyminisztériumi támogatásban részesült. Amint Tóth József polgármester mondja: a támogatás a közfoglalkoztatás önfenntartóvá válását szolgálta, szolgálja. Új gazdasági portát alakítottak ki, amelyen egy 240 négyzetméter alapterületű, korszerű – árapályos, gördülő növénytermesztő asztalokkal ellátott – növényházat építettek.

– Mind a nyolc asztal (összességében 112 négyzetméter alapterületen) tele volt növényekkel – mutatja az elöljáró –, de a hetekben a környék településeire ezresével vitték őket.

Az itt nevelt egynyári virágpalánták a közterületekre kerültek, kerülnek, szebbé, otthonosabbá téve a falu-, a városképet. A szezonban csaknem 30 ezer növényt gondoztak, gondoznak Vörösné Marikáék. A virágok, a dísznövények mellett a zöldségpalánták is magukért beszélnek: egészséges a zeller, a futóparadicsom jó terméssel kecsegtet, paprika palántából sokfélét kínálnak.

A Nagylóki Szociális Szövetkezet hamarosan egyéves múltra tekint vissza. Jelentős lépésre készülnek – fejti ki a polgármester –, az önkormányzat tervei szerint a szövetkezet 2017-től kikerül a közfoglalkoztatási keretek közül, önállóvá válik, és vállalkozási formában működik tovább. Három, jelenleg közfoglalkoztatott dolgozót át is vesz majd, akik bekerülnek ezáltal a munka világába.

Szárítóüzem készül (folyik az engedélyeztetési eljárás), melyben a fűszerpaprika mellett zöldségfélék és gyógynövények szárítását is megoldják. Emellett az új gazdasági portán hűtőkamrát alakítanak ki, a növényház szomszédságában további fóliasátrakat húznak fel, és a tercián mintegy egy hektáros szabadföldi növénytermesztésre is lehetőség nyílik majd.

Zöldségfélékkel már évek óta ellátják konyhájukat, sőt, eladásra is jut belőlük. Sertést hizlalnak, anyakocát és jelenleg tíz kismalacot nevelnek. A faluban nincs húsbolt, következő, távolabbi tervük annak megnyitása.

Három és fél éve foglalkoznak betonelem gyártással: térkövet, árokelemet, járdalapot és kerti szegélyt készítenek. A saját felhasználás mellett időközben megkezdték a piaci értékesítést, más településeknek is gyártanak elemeket, de magánszemélyek is vásárolnak tőlük – teszi hozzá Tóth József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!