Nádasdladány

2012.10.23. 21:28

Teadélután a grófnővel

Nádasdladány – Szombat délután megtelt a Nádasdy-kastély szalonja. Nádasdy Borbála nemrég megjelent Ízes élet című könyvét jött dedikálni.

Siki Szabolcs

A grófnő könyvében a boldog gyermekkor ízei, ételei, étkezési szokásai, a régi hagyományok összefonódnak az „új haza” franciás ízeinek élményeivel. Nádasdy Borbála beszélgető partnere Vágner Mária (ő is ladányi születésű), a Kossuth rádió riportere volt. A beszélgetés előtt a ladányi nyugdíjas klub énekkara bakonyi népdalokat énekelt, aminek a grófnő örült, mert kötődik Bakonyhoz is. Édesapja távollétében édesanyjával és nővérével egy kis bakonyi falucskában, Alsóperepusztán húzták meg magukat.


Tíz év után látták újra édesapjukat külföldön, ahonnan 1973-ban tért vissza és most már az év felét Magyarországon tölti. Öt évenként családi találkozókat tartanak, akkor 14 országból jönnek, ott mindenki magyarul beszél. Az írónő 1956-ban hagyta el az országot. Akkor még nem tudta, hogy 17 évig nem kap beutazóvízumot. „A honvágy már az első napokban rám tört, hihetetlenül vágyakoztam a rommá lőtt Budapest után” – mesélte. 57-ben Bécsben menekült táborban kötött ki 17 évesen. Ott ismerte meg férjét. Gyerekei születtek, húsz év után elvált, ez idő alatt sokféle munkát végzett, még hullamosó is volt. Egy nap a Mariahilfer Strassén belebotlott egy régi, kedves ismerősbe, aki megkérdezte: akar-e még színésznő lenni? Másnap bemutatta a Cosmopolfilm igazgatójának, jött az első filmszerep, sikerek, címlapfotók, utazások, elegáns éttermek és szállodák. Filmes időszakában megismerkedett a mostani férjével, aki most is elkísérte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!