Nádasdladány

2015.10.15. 16:09

A hit előre tekint! - Nádasdy Borbála hatodik kötetét tervezi

Nádasdladány - "Hány éves vagy?" - szegezte neki a kérdést tavaly karácsony előtt egy kisfiú. "Huszonöt év híján száz!" - dicsekedett vele. "És még tudsz járni?"

V. Varga József

Igen, jár. És ír, és beszél, elvarázsolja hallgatóságát.

Kikacsint rám, ahogy a fotómasinával bolyongok, kameraérzékeny, nemhiába a színésznői múlt. Mesél nekünk a grófnő, egyik történetét a másikba fonja, visszaugrik a régmúltba, majd újra napjaink ellentmondásaival szembesít bennünket. Áhítattal hallgatjuk.

Újra itthon, s most már végleg címmel a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett gróf Nádasdy Borbála beszélt életéről, könyveiről és hazatéréséről nemrégiben a Nádasdy-kastély Ősök csarnokában. A kötetlen beszélgetést dedikálással kötötték egybe.

Az olvasók visszajelzéseiből érzi, szükség van rá itthon, és ez lélekemelő. Vallja: könyvei, utazásai és találkozásai által újra megtalálta soha el nem veszített hazáját. A bánat hátra néz, az aggódás körbe, a hit pedig előre, fölfelé tekint. Emeljük fel hát büszkén a fejünket! mondja az egyik, magyarságunkat firtató kérdésre.

Borbála ötvennyolc év emigrációt követően idén nyáron végleg hazaköltözött Magyarországra, férjével, Jean Poyeton építésszel Veszprémben vásároltak lakást, egy 1900-ban épült szecessziós stílusú házban. A szobák nagy beltéri magasságúak, félő, hogy nem győzik majd kifűteni - jegyzi meg kedvesen, a rá jellemző közvetlenséggel.

Az írónő annak idején politikai menekültként lelt hazára Franciaországban, egy kérdésre válaszolva naprakészen fejti ki: meggyőződése, hogy a mostani migránsok közül többen nem a közvetlen életveszély, hanem a jobb élet reményében érkeznek Európába. Nem titkolja azt sem: beláthatatlan következményei lehetnek az új népvándorlásnak, s már Nyugaton is kezdenek ébredezni az emberek.

Mosolyog, nem fárasztja a dedikálás, pedig a sor vége a másik teremben kanyarog. Mindenkihez van egy kedves szava. A kastély munkatársai kedvenc káposztás rétesével kínálják, a gondnok kolbászt süt a visszaút előtt. Majd beszámoltok róla, hogy milyen a bor nevet, neki még ma vezetnie kell.

Öt kötet után készül a hatodik? kérdezem tőle. Ha jól alakulnak a dolgok hangzik a válasz , a franciaországi búcsút és az itthoni újra-beilleszkedést feldolgozó könyve jövőre jelenik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!