múltidéző

2020.06.06. 08:00

Vizi László Tamás: Egy rozsdás, szállodai tollal, oda se nézve írták alá a trianoni békeszerződést

Vizi László Tamás, a székesfehérvári Trianon Centenáriumi Emlékbizottság elnöke a Magyarságkutató Intézet online konferenciáján idézte föl, miként zajlott le a trianoni békeszerződés aláírása.

Majer Tamás

Alaposan szemrevételezzük, mit írunk alá!

Fotó: Shutterstock

1920. június 4-én a Nagy Trianon palota Cotelle-termében történt meg a szörnyű dokumentum aláírása.

A magyar küldöttséget Benárd Ágost, munkaügyi és népjóléti miniszter vezette, Drasche-Lázár Alfréd, illetve Praznovszky Iván mint rendkívüli követ és meghatalmazott miniszter voltak vele. Továbbá: Wettstein János követségi tanácsos, Bobrik Arno követségi titkár, Csáky István követségei attasé.

– A magyar delegációért délután 16 órakor érkezett meg két gépkocsi. Henry ezredes, a magyar békeküldöttséghez beosztott francia katonai misszió főnöke kíséretében szálltak be a magyar delegátusok. Nagyon érdekes eset történt közvetlenül a bejáratnál: a vaskapu le volt zárva. Egy francia csendőr ott posztolt, nem akarta beengedni az autókat… Praznovszky Iván mondta azt, hogy: „Nagyon helyes! Mi nem helyezünk súlyt arra, hogy aláírjuk a békeszerződést! Nem tesz semmit, ha nem engednek be! Gyerünk vissza!” Lezajlott egy vita, Henry ezredes kinyittatta a kaput. A magyar küldöttség 16 óra 15 perckor érkezett meg – mondta el Vizi.

Benárd Ágost ment a sorban legelöl, francia, brit és olasz összekötő tisztek vezették fel őket, díszőrség előtt vonultak végig. – A díszőrség nem tisztelgett a magyar delegációnak, amin nincs mit csodálkozni, hiszen a békeszerződés ekkor még nem volt aláírva, vagyis a hadiállapot még fönnállt – jegyezte meg az elnök.

A bejáratnál a francia protokollfőnök várta a delegációt.

– Nagyon rövid, alig több, mint negyedórás volt az egész. Millerand francia miniszterelnök bevezetőjével kezdődött el, aki aztán felszólította a magyar küldötteket az aláírásra. Először Benárd Ágost ment oda, és ahogy később is mondta, állva, oda se nézve, félvállról írta alá. Azt is nyilatkozta, hogy hiába ajánlottak neki egy dísztollat, ő egy, a szállodában fölvett rozsdás, puhafa szárú tollal írt alá, amit állítólag az első lehetséges alkalommal egy piszoárdában összetört. Drasche-Lázár Alfréd ülve írta alá a békeszerződést.

Majd ezt követte az öt főhatalom a francia ábécé szerinti sorrendjében.

Csak a vezetéknevét írta oda a két magyar.

Kifelé már tisztelgett a díszőrség.

 

Vezető képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!