Kettévágott akasztódomb

2021.04.26. 08:00

Vélt vagy valós bűnökért végezték sokan a móri vesztőhelyen

Sokan lelték halálukat a mai városhoz tartozó akasztódombon, ám az azóta is sokat emlegetett esetben csak egy főúri tréfa miatt gyülekeztek a domb tövéhez az akasztásra kíváncsiak.

Palocsai Jenő

A Bodajk felé igyekvő zarándokok mindig megállnak imádkozni a felszentelt helyen

Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Schwartz Alajos minden móri eseményt felkutatott, hogy ne vesszenek kárba a régi hagyományok, szokások és persze a legendák. Utóbbiakra a legjobb példa az, amikor egy nagyúr, a kíváncsiságtól vezérelve, tesztelte azt az igazságszolgáltatási rendszert, aminek ő maga is része volt.

Egyszer régen, Hochburg János megszerezte a csókakői várbirtokot, sőt még a kegyúri és pallosjogot is megkapta a Bécsi Udvari Kamarától. A kegyúri hatalommal nem is volt semmi gond, hiszen az kimerült abban, hogy beleszólhatott, ha akart az egyház belső ügyeibe. Ám a pallosjog ennél sokkal többet jelentett akkoriban, ugyanis a nemes ember így már nem csak ura lett saját jobbágyainak, de bírája is. Ha akart, vagy ha úgy látta megfelelőnek, akár halálos ítéleteket is hozhatott, amiket ugyan el kellett küldeni a felettes megyei szerveknek, de ez csak formaság volt, hiszen ritkaságnak számított, ha nem hagyták jóvá a pallosjoggal rendelkezők döntését.

Az idő rohant, a nemesek örökölték ezt a tisztet, aztán egy szép napon az egyik móri gróf arra lett figyelmes, hogy ahányszor hintója elhalad az akasztófa előtt, a parádéskocsis a mindig megemelte kalapját. Mikor megkérdezte, hogy ezt miért teszi, a bakon ülő ember így felelt: -Azért, méltóságos gróf úr, mert itt már sok ártatlan ember vesztette az életét.

A gróf elgondolkodott a hallottakon és elhatározta, hogy próbát tesz. Egyik éjjel leosont a lóistállójába, melyhez rajta kívül csak a kocsisának volt kulcsa, és leszúrta a legdrágább lovát. Természetesen azonnal a kocsisra terelődött a gyanú, akit annyira alaposan megkínoztak, hogy a végén inkább beismerte, hogy valóban ő volt a tettes.

Aztán ő került az alá a bitófa alá, megtörten, és már nem tudta megemelni a kalapját sem, mert fedetlen fejjel és összekötözött kézzel állt a sokaság előtt, akik az ő akasztására érkeztek. Már felhelyezte az erős, szappanos kötelet a hóhér az ártatlan kocsis nyakára, amikor felállt a gróf, és illedelmesen ennyit szólt: -Pardon! Én voltam!”.

A Bodajk felé igyekvő zarándokok mindig megállnak imádkozni a felszentelt helyen
Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

A rabsággal és kínzással meggyötört kocsis természetesen kegyelmet kapott, viszont nem sokkal később a vesztőhely elveszett. Először azért, mert a kalapos király, a felvilágosult II. József kivette az ítélkezést a földesúri joghatóság köréből, így többé nem eshetett áldozatul senki hasonló módon a grófi tréfáknak. Másodsorban azért, mert végül az akasztódomb is eltűnt, ugyanis a 81-es főúttal kapcsolatban álló bekötőút pontosan kettészeli a valaha vészterhes kiemelkedést.

A Bodajk felé haladó zarándokok mindig megállnak a közvetlen közelében, egy felszentelt helyen és imádkoznak. Lehet, hogy közülük páran nem is tudják, hogy az akasztottak ott lebegő lelkei boldog bűnbocsánattal hallgatják elrebegett imáikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!