Fejér évfordulós emlékei

2021.02.02. 07:25

Tíz évvel ezelőtt 300 ember került kórházba hetente influenza miatt

Borsányi Bea

Kalapács alatt az Albaker

1990 február elején írt arról a Hírlap, hogy első körben 50, őszig pedig mintegy 120 üzlete kerül kalapács alá az Albaker Élelmiszerkereskedelmi és Vendéglátóipari Vállalatnak. Az Albakernek hat ­Fejér megyei településen – Agárdon, Bakonycsernyén, Bo-

dajkon, Székesfehérvárott, Móron és Pusztavámon – voltak üzletei. A cikkből az is kiderül, hogy a 15 főnél kevesebbet foglalkoztató vendéglátó, és a tíznél kevesebb létszámmal működő kereskedelmi egységeken kívül meghirdetik a szerződéses, a bérletes, a vállalkozói konstrukcióban működtetett és az egyszerűsített jövedelemérdekeltségű egységeket is.

Nem zárták karanténba

A kolerán kívül tífusz, malária és hepatitis is terjedhet az indiai földrengés területén, ahol magyarok is dolgoztak 20 évvel ezelőtt, 2001 elején. Lapunk újságírója akkor arról kérdezte a megyei tiszti főorvost, vajon karantén várja-e hazaérkezése után a ­Pavelcze László vezette egyik magyar mentőcsapatot? A válasz nemleges volt, egyrészt, mert a mentők „a szükséges védőoltásokat valószínűleg már korábban megkapták, másrészt csak igen ritka esetekben rendelnek el karantént”, derült ki Lencsés Gyöngyi indoklásából.

Tombol az influenza

Tíz évvel ezelőtt ezen a napon arról írtunk, hogy egy hét alatt megduplázódott az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló, illetve a kórházban ápolt betegek száma a megyében. Az adatok szerint csak a székesfehérvári kistérségben az előző heti 137-hez képest az aktuális héten 301 fő került kórházba. A statisztika azt is kimutatta, hogy az influenza 2001 év február elején leginkább a 10–24 éves korúak körében fordult elő a leggyakrabban, és áldozatokat is szedett; „Újabb áldozata van az idei influenzának: kedden egy kétéves gyermek halt meg, akinél az influenza B vírusát mutatták ki” – áll a cikkben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!