Akkor és most

2018.02.21. 20:00

Réges-régen hatalmas bazilika állt a Romkert helyén

Merüljünk el egy kicsit városunk történelmébe. Akkor és most sorozatunk következő állomása a fehérvári Romkert.

Nagy Annabella

A Romkert helyén évszázadokkal ezelőtt a Szent István bazilika állt. Ez a bazilika volt a középkori magyar állam szakrális központja. 38 királykoronázás helyszíne, ahol egyúttal a Szent Koronát, a királyi kincstárat és levéltárat őrizték. Hosszú ideig magyar királyok temetkezési helyeként szolgált, ezek a sírok ma is láthatóak. Összesen tizenöt magyar király, illetve számos királyné, herceg, hercegnő, világi és egyházi előkelő végső nyughelye található itt.

Miniatúra a Képes Krónikából, az égő Székesfehérvári bazilikát ábrázolja. Forrás: Wikipédia

Minden bizonnyal 1018-ban kezdték meg a bazilikájának az építését, Szűz Mária tiszteletére szentelték fel a templomot. Akkoriban ez volt az ország legnagyobb bazilikája, melynek sajnos csak romjai maradtak az utókorra. Pontos feljegyzések nem állnak rendelkezésünkre, így csak Szent István legendák alapján tudunk tájékozódni a templom történelmét illetően.

Az eredeti, 11. századi bazilika a kutatások jelenlegi állása szerint hatalmas alapterületű, ám alacsony épület lehetett. A templomot a török megszállás alatt kirabolták, sírjait kifosztották. Újjáépítését később 1602-ben ismét a török hadak akadályozták meg, az építmény köveit kénytelenek voltak a város falainak megerősítésére felhasználni, így az egykor gigantikus méretű épület a 17. század végére gyakorlatilag a földdel lett egyenlő.

A Romkert bejárata, mikor ott nyugodtan közlekedhettünk autóval is. Forrás: Fortepan/Bauer Sándor

Az évek múlásával a Romkert melletti közlekedés is sokat változott, ahogy a képen is látszik 1975-ben még az autó ablakából is megtekinthettük a romokat.

A Romkert egyike a nemzeti emlékhelyeinknek.

Forrás: Nemzeti Örökség Intézete

Borítókép: Fortepan/Magyar rendőr

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!