Múltidéző

2015.07.31. 14:38

Politikailag kapitális - Pártérdekből hamisították a világrekorder őzbak elejtési helyét és idejét

Gyúró - Fejér megye valamikor különösen jó vadászterület volt őzre is, itt zajlott egy ma is hallatlanul érdekes, bár az egészet körüllengő bürokrácia és politikai érdekek miatt már megmosolyogtató történet, éppen 50 évvel ezelőtt.

Kocsis Noémi

Szinte napra pontosan fél évszázada, 1965 júliusában egy Dombos Endre nevű erdészgyakornok, hobbista madarász tövicsszúró gébics fészkére lesett a Fejér megyei Gyúró környékén, mikor egyszer csak valami nagyon szokatlant pillantott meg a naplemente ellenfényében. A távcsőben feltűnő hatalmas őztrófea híre villámgyorsan eljutott a fehérvári vadászközpontba, annak vezetője, Jankó János pedig július 22-én felszólt a minisztériumba, hogy egy Kádár János puskacsövére illő kapitális őzbak vár kilövésre a területen. A párt első embere visszaüzent, ha ráér, majd megy. De nem ment.

Így indul egy különös történet, melyet Szabó Imre szakíró, történész írt meg később, s mesél el most is. Az előzményekhez tartozik még, hogy Fejér megye a 2. világháborúig kitűnő vadászterület volt, de a bombázások a vadállomány 95 százalékát elpusztították, a kevésbé háborgatott Gyúró környéki területen azonban Európa genetikailag legjobb őzállományával számolhattak a vadászok.

A korabeli szakmai sajtó cikke, rengeteg ferdítéssel. Hogy csak kettőt említsünk: Cseterki nem ment ki hatszor a helyszínre, ami természetesen sosem volt Martonvásár...

– Kádár átengedte a kilövést Cseterki Lajosnak. Ő akkor az MSZMP központi bizottságának titkára volt. Ami az időpontot illeti, pont akkor zajlott az aratás, aminek szigorúan lefektetett rendjétől még Kádár kedvért sem akart eltérni a gyúrói téeszelnök. Fentről leszóltak, hogy akkor legalább lassítsa, így maradtak abban, hogy július 29-ig Cseterki lője ki az őzbakot.

Cseterki lőni készül, az állványt asszisztense, Katona tartja, jobbra a helyi erdészeti igazgató, Jankó János gukkerez.

A pártfunkcionárius azonban július 27-én elhibázta a kapitális agancsú állatot. Végül 29-én hajnalban Jankó segítségével mégis puskavégre kapta. Szabó Imre így rekonstruálta az akkor még élő visszaemlékezők elbeszélése alapján a jelenetet:

" Július 29-én már hajnali 3 órakor a területen volt Cseterki, Jankó és Katona és a búzatábla szélén álló diófa alá húzódtak takarásba, és innen távcsövezték a bakot. Az őz reggel 5 óra után kezdett mozogni a búzában és gyanús volt számára a fa ágainak takarásában álló három emberi alak. Kijött a búzából és kb. 70 m-re állt és figyelt a fa felé, majd megindult és félkörívben megkerülte a fát, szelet kapott és riasztott. Riasztva megugrott, majd kb. 80 m-re újra megállt és ekkor Jankó rászólt Cseterkire:

" Lőjed, ne várj, lődd !” - Cseterki, aki egy háromlábú lőállványról amit Katona tartott, rálőtt a bakra. Hallották a becsapódást, Jankó újra rákiáltott Cseterkire „Most lődd, ne várj, lőjed, ne hagyd !”. Ekkor a bak ingadozó léptekkel elindult, majd megállt és lassan az oldalára dőlt és elfeküdt,- levett kalappal, megilletődve álltak a hatalmas agancsú bak ravatalánál, majd mezei virágokból készült koszorúval keretezték a testet.

Cseterki Lajos és az elejtett őzbak. A trófea igazi kulönlegességnek, világszenzációnak számított.

Ami érdekes, a Magyar Vadászban már július 19-ét írtak a kilövés dátumaként, nehogy kiderüljön az aratás manipulálása. Nem csak a dátumot, a helyszínt is manipulálták: a közeli martonvásári kutatóintézet igazgatója találta ki, tüntessék fel inkább Martonásárt, mint ahol ilyen, akár a nemzetközi bírálók által 240 pontosra értékelt trófeák teremnek. Az intézetet amúgy is ismerték külhonban, míg a külföldieknek kiejthetetlen Gyúrót nem. A trófea jelentősen emelte az intézet renoméját, hiszen a megelőző világrekordot a 19. század végén egy lengyel őzbak tartotta.

Az 50 éves történet szereplői már nem élnek, Dombos Endre, a hobbiornitológus  tavaly hunyt el. Ami a trófeát illeti: annak hű másolatát manapság a Vadex székház aulájában bárki megnézheti, politikai szimpátiától függetlenül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!