múltidéző

2021.05.04. 07:10

Kicsit más volt a majális 1971-ben Fejér megyében

Sorozatunk, a Fejér évfordulós emlékei, a sok-sok évvel ezelőtt történt eseményeket gyűjti egy csokorba, amelyek anno megjelentek a Fejér Megyei Hírlap hasábjain.

Palocsai Jenő

Fotó: pixabay.com

Kezdett összeállni a gyár

A Köfém került lapunk 1961. május 4-ei számának kiemelt oldalára. Azt írta a szerző, hogy egyformán jól dolgozik a 22-es Építőipari Vállalat, a Kazán- és Kéményépítő Vállalat és a Gyár és Gépszerelő Vállalat. A körsétát ott kezdjük, ahol a feldolgozandó anyag is kezdi nemsokára az útját, a vagonbeálló vágány mellett. A sínpár engedelmesen simul a hatalmas épület mellé és a vagonkirakodó helyekről sima betonút vezet a tároló cellákhoz. Május elsejére tettek felajánlást a Gyár és Gépszerelő Vállalat dolgozói, hogy az öntöde megmunkáló gépsorát készre szerelik. Íme, áll a gépsor – írta a lap.

Tízezrek vonultak fel

A majális 1971-ben kicsit más volt. A Fejér Megyei Hírlap erről úgy számolt be május 4-én, hogy: Székesfehérváron a dísztribünön foglaltak helyet a megye párt-, állami és társadalmi szerveinek képviselői, az üzemek, intézmények dolgozói. A megyeszékhely üzemeinek, intézményeinek dolgozóit, iskoláinak tanulóit tömörítette a több tízezres felvonuló sereg. A 25. jubileumát ünneplő úttörőmozgalom tagjainak májusfái, léggömbjei, csakúgy, mint a kitüntetett üzemek jelvényei, zászlói azt tanúsították, hogy a megyeszékhely lakossága jó munkáról adott számot.

A bíboros hazatért

1991-ben ezen a napon adott hírt az újság arról, hogy a Mindszenty József bíboros földi maradványait szállító gyászmenet pénteken a kora délutáni órákban érkezett Magyarországra. A hegyeshalmi határállomáson a hamvakat egyházi, világi és társadalmi szertartás keretében adták át. A kegyeletes ünnepségen Alois Mock osztrák külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a hamvak átadásának szimbolikus értéke van: elsősorban Európa, valamint a katolikus egyház nagy fiának szól, ugyanakkor tisztelettel kell megemlékezni azokról is, akik a békés és a szabad jövő érdekében vállalták a harcot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!