FEJÉR ÉVFORDULÓS EMLÉKEI

2021.01.15. 07:15

Kevés a víz a Velencei-tóban, felújítják az M7-est – Ezek történtek Fejérben évtizedekkel ezelőtt

Válogatás az elmúlt évtizedek híreiből.

Majer Tamás

Mosolygós lőmesterek

Sikerült a robbantás címmel jelent meg 60 évvel ezelőtt egy cikk a Fejér Megyei Hírlap címoldalán. A riport a polgárdi kőbánya egy robbantásáról tudósított, benne a jól végzett munka miatt mosolygós lőmesterekkel és a különböző biztonságos helyekről előkeveredő bányászokkal. – Igen, igyekszünk, hiszen az első negyedévben 65 ezer tonna követ kell adni népgazdaságunknak, s ennek zömét a Dunai Vasmű igényelte – nyilatkozta volt a lapnak a bányavezető.

Napfényes partra vágyón

1971. január 15-én velencei-tavi fejlesztések tervei szerepeltek az újság címlapján. „A fejlesztés kiterjed az üdülőterület kommunális és egyéb ellátottságának, kulturális szintjének emelésére, a természeti és táji értékek védelmére. A mintegy 100 ezer vendég üdültetésének biztosítása érdekében szabályozzák a tó vízszintjét, a partot fürdésre alkalmassá teszik, parkosítják a környéket, bővítik a kereskedelmi és vendéglátóipari hálózatot.”

Kevés víz volt a tóban

1991. január 15-én is téma volt a tó. Szomjazik a Velencei-tó felcímmel jelent meg írás az újság első oldalán. Arról volt szó, hogy az 1990. évi őszi hónapokhoz képest, amikor is 89 centiméterre csökkent a vízszint, némi javulást értek tetten, hiszen 100 centiméterre nőtt a tó vízszintje, de rögzítették, hogy ez még mindig kevés. Úgy számoltak, hogy az optimális érték 140–160 centiméter között lenne. A cikk a helyzetet a kritikus szóval jellemezte.

Új sáv a főváros felé

Húsz évvel ezelőtt az M7-es autópálya felújításának szükségességét ismertette egy vezető cikk a Hírlapban. A szerző rögzítette a tényt, hogy évek óta napirenden van már az autópálya felújításának ügye, s ennek fontosságát egyik kormány sem kérdőjelezte meg. Arról szólt a hír, hogy Székesfehérvár és Budapest között a harmadik sáv bevezetését tervezik. Ez a harmadik sáv valóban megépült. Székesfehérvár és Budapest között ma is három sáv használható a főváros felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!