Múltidéző

2015.08.28. 08:05

Múltidéző - Új épületbe költözött Dunaújvárosban a Fékon Ruházati Vállalat 1978-ban

Minden alkalmazott örömére új épületbe költözött a gyáráts, így kényelmesebben dolgozhattak a varrónők.

Kovácsné Hamberger Brigitta

Nyár elején jártam a műhelyekben. Akkor már a meglévő mellé az építők felhúzták az új üzemcsarnokot. A szalagok munkásnői, látva a tágasnak, világosnak ígérkező leendő munkahelyüket, egyre szűkebbnek érezték a jelenlegit.

- Ha minden figyelmünket nem a gépek közti szűk helyen való lavírozásra fordítjuk, kékre-zöldre verjük magunkat! - mondta egyikük.

A Fékon Ruházati Vállalat dunaújvárosi üzemében az új üzemcsarnok bejárata felett az ünnepet követő első munkanapon még kint függött a tábla: Szeretettel köszöntjük vendégeinket Öveges Pálné üzemvezető-helyettes elmondotta, hogy a költözködést már október 28-án megkezdték és e hónap 3-án fejezték be. Akik korábban mentek át, a maguk módján munkával avatták fel tágas, világos munkahelyüket.

A világos és tágas varrótérben minden alkalmazott nagyobb kedvvel dolgozik Fotó: Kabáczy Szilárd

- A régi szűkösből, a tágas, világos és korszerű újba. Ennyi lenne a változás?

- Nemcsak ez. A lényeges változást a korszerű szalagszervezés jelenti, mely lehetővé teszi az egyenes darabbér bevezetését a csoportbérezés helyett. Ehhez elsősorban hely kellett.

- Úgy tudom, egy szalag már korábban, a régi üzemépületben is így dolgozott.

- Igen, a második szinten kialakítottunk egy jobb körülmények között dolgozó részleget. Ez a műhely nem is költözi át az új épületbe.

- Ezen a szalagon teljesítménybérben dolgoztak?

- Igen.

Öveges Pálné végigkalauzolt az üzemen. A 35-ös és 36-os szalag vezetőjével, Derzsényi Erzsébettel is az új bérezési formáról beszélgetünk.

- Vitathatatlanul ösztönzőbb lesz a korábbinál. Az egyéni képességek szinte korlátlanul kibontakozhatnak, természetesen a legjobbak lényegesen többet is keresnek majd.

- És a gyengébbek?

- Elképzeléseink vannak, hogy a munkát képességeiknek megfelelően osztjuk el, így ők is megtalálják a számításukat.

- Mikor láthatjuk majd a teljesítménybérezés eredményeit?

- December 10-e körül. De azt már most mondhatjuk, hogy az eddiginél jobban fog menni a varrás, nagyobb lesz a szalagok teljesítménye mondta a művezető.

- Beszéljen még az új üzemcsarnokból származó előnyökről - kértem Öveges Pálnét.

- Mivel a raktár is bővült, a készárut kamionokban, innen közvetlenül a megrendelőkhöz lehet szállítani. Eddig Budapestre küldtük, s onnan utazott a fehérnemű rendeltetési helyére.

- Sokkal kedvezőbb lesz az üzemorvosi rendelő elhelyezése is. Most majd tágas, korszerű egészségügyi részlegben kapnak ellátást dolgozóink. Lehetőség nyílik a férfi fürdő és öltöző bővítésére is, az új női öltöző pedig szekrényes és nem ruhatáros formában üzemel a közeljövőben.

- Még egy nagyon fontos dolog: minden igényt kielégítő tanműhelyt alakítunk ki, ahol francia nőiszabó-képzés is folyik majd. Filmvetítővel ellátott oktatótermet is kapnak a gyerekek - mondta az üzemvezető-helyettes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!