Január 27.

2021.01.27. 07:10

Javítják a nők helyzetét a Videotonban – Fejér évfordulós emlékei

Lássuk, hogy mik voltak a megye legfontosabb eseményei ezen a napon az elmúlt évtizedekben!

Baráth Eszter

Business woman working overtime to respect deadline of project sitting in business office typing on laptop late at night. Busy focused employee using modern technology network wireless searching

Külföldi nyaralás

Egyre többen üdülnek külföldön címmel jelent meg interjú a Fejér Megyei Hírlap 60 évvel ezelőtti számában. Ebben az időszakban kezdett kinyílni a világ a munkások számára. 1961 januárjában már kétezren jelentkeztek különböző társas utazásokra. „A legtöbben a Szovjetunióba készülnek… sokan kívánják felfedezni a Német Demokratikus Köztársaságot” – mondta az utazásszervező. Sokan a környező országok településeit keresték hétvégi kikapcsolódás gyanánt. „Ugyanekkor három jelentkező is van a legtávolabbi útra: Kína meglátogatására” – értesültünk az akkori lapszámból.

Javítják a nők helyzetét

1971-ben a Videoton gyárában körülbelül 8500 nő dolgozott, ami a foglalkoztatottak 66 százaléka volt. Ezért az üzemben a nők helyzetének javításáról egyeztettek, amiről a Fejér megyei napilapban ötven évvel ezelőtt olvashattak. „Felmérték az alacsony keresetű többgyermekes, vagy gyermekeit egyedül nevelő anyák helyzetét” – írták az összefoglalóban. Elhatározták, hogy a többgyermekeseket jobban támogatják és az anyák túlóráztatását nem engedik. „A szakszervezet feladatává tették, hogy a gazdasági szervek elé terjessze a nők helyzetével foglalkozó intézkedéseket.”

Fejlődés Bicskén

1981-ben Öt év eredményei Bicskén című összefoglaló jelent meg a település fejlődéséről. „Az elmúlt öt évben több mint 150 millió forintot sikerült felhasználni a nagyközség fejlesztésére”, a keretből jutott intézmények fenntartására és működtetésére, s a szociális ellátásra is. „A kereskedelmi ellátás színvonalának emelkedését az új ABC-áruház felépítése és jelentős forgalma igazolja” – írták 40 évvel ezelőtt az előrelépés egy fontos eleméről. Nagy jelentőséggel bírt a csordakúti és a nagyegyházi bányák megnyitása. Az egyre növekvő iparnak köszönhetően nőtt a dolgozók száma is, amely tovább erősítette a gazdaságot. Az eredmények ismeretében készülhettek a következő terv­időszakra Bicskén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!