Április 13.

2021.04.13. 07:20

Játékterem Fehérváron, földet ért az első űrhajós – Fejér évfordulós emlékei

Lássuk, hogy mi történt az elmúlt évtizedekben ezen a napon!

Borsányi Bea

Fotó: pixabay.com

Itt Moszkva beszél!

Világszenzáció!!! 1961. április 13-án a Fejér Megyei Hírlap is többoldalas beszámolóval jelentkezett: földet ért a világ első űrhajósa, a szovjet Gagarin. Erre a tettre a helyi újság beszámolója szerint Székesfehérváron is mindenki nagyon büszke volt. „Ez igen! csak ennyit tudott mondani a nagyszerű hír hallatára Czamber László, a Székesfehérvári Ruhaüzem villanyszerelője. Szóban közölték vele a hírt, s az első megdöbbenés után, amilyen gyorsan csak lehetett, szedte a lábát, a rádióhoz rohant, a legerősebbre kapcsolta.” A teljes cikket ITT olvashatják el.

Hol marad a táppénz?

Harminc évvel ezelőtt, 1991-ben ezen a napon a Fejér Megyei Hírlap azzal a kérdéssel foglalkozott, vajon miért kell hónapokat várni a társadalombiztosításnál bizonyos ügyek, így például a nyugdíj vagy a táppénz elintézésére? A megyei társadalombiztosítási igazgatóság igazgatója főként a létszámhiányban jelölte meg a hosszú várakozás okát, s arra is panaszkodott, hogy a meghirdetett állásokra is sokszor olyanok jelentkeznek, akik nem alkalmasak a feladatra. „Az itteni ügyek intézéséhez hosszabb gyakorlat szükségeltetne, viszont nagy a fluktuáció. A fölvételnél pedig nem áll módomban válogatni”, olvasható az akkori cikkben.

Nem kell játékterem!

2001. áprilisában egy lehetséges, újabb játékterem nyitása borzolta a Várkörút, Mátyás király körút és a Marosi Arnold utca lakóinak kedélyét. A bérbe adott üzlethelyiség egyébként egy politikus tulajdonában állt, ezért a lakók többsége úgy vélte, hogy politikai nyomásra született döntés, és adott ki az önkormányzat engedélyt a játékteremre. Az érintett ezt tagadta, és úgy nyilatkozott: nyithatott volna éttermet, pizzériát is a helyiségben, de ő nem akarta, hogy a szag, illetve a zaj zavarja az embereket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!