Az utolsó jelképet, az óriáskereket 13 éve bontották le

2020.09.27. 15:30

Hatvanéves a fehérvári vidámpark

Idén jubilálhatna a megyeszékhely vidámparkja, de olyan nincs. 2007-ben az utolsó csavart is eltakarították.

Nagy Zoltán Péter

Nézzék a ballonkabátos férfit, aki majd átfordulásig hajtotta a hintát szíve választottjának!

Fotó: Kabáczy Szilárd / FMH-archív

Talán sok olyan olvasónk van, akiben még elevenen él a csörgedező patak mellett 1960-ban felállított vidámpark.

Azt már most kijelenthetjük, hogy technikai felszereltsége nem volt éppen magas fokú, még a saját korához képest sem. Két évvel később adták át a hatszorosára bővített és felújított sztálinvárosi vidámparkot, ahol bizony nemcsak a méretek (százholdas területen feküdt a komplexum), hanem a minőség is magasabb volt, de ezt a különbséget a pártállam biztosította. Nehogy már az ezeréves város gyermekei úgy játszanak, szórakozzanak, mint a szocialista fellegvár aprajai! Így aztán Fehérváron egy szerény hatkosaras kerék, illetve óriáskerék került felállításra, ami szimbóluma lett a székesfehérvári vidámparknak. 1960. május 1-jén kiözönlött a fehérvári nép az akkor még csenevész fák mellé, és birtokba vették a játszóeszközöket. Ilyen játékeszköz volt a vasvillára hegesztett kerékpár, amelynek villáját a középső forgó csőhöz rögzítették, így tekerhettek körbe-körbe a gyerekek. A betonplaccon három kört lehetett menni a háromkerekű bringákkal, és bizony amíg egy tekert, addig a többi sóvárogva szaladt utána. Még a szülők is beültek porontyukkal a piciny tavacskában forgó vasladikokba. Ismert és közismert volt a felnőtteknek is megfelelő hely, a céllövölde, ahol pálcikákra szúrt ócskaságokat nyerhetett az, aki a rosszul beállított légpuskával kilőtte a pálcikát.

Inkább kerekű, mint óriás, de tömegek vártak a feljutásra
Fotó: Kabáczy Szilárd / FMH-archív

A vadászgépekből álló kötelék láncon pörgött, akárcsak a felnőttek nagy kedvence, a körhinta, de az előzőbe csak gyermek, méghozzá apró gyermek fért. De a büszkeség érzetét úgy fokozták a picikben, hogy a gépeket a szocialista fővárosokról nevezték el egy kivételével, annak neve Székesfehérvár volt.

Na, a hajóhinta tipikusan olyan játékszerként működött, ahol a fiú megmutathatta a lánynak bátorságát. Olyan lendületet kellett varázsolni, hogy túljusson a felső holtponton, ezzel teljes kört írjon le a hajó alakú hintával. Természetesen mindez mindenféle biztosítás nélkül. Ennek a mulatságnak sok nézője is akadt, s volt, aki már a látványától rosszul lett, persze a vattacukorra fogta, amit a bejáratnál kapott.

Nézzék a ballonkabátos férfit, aki majd átfordulásig hajtotta a hintát szíve választottjának!
Fotó: Kabáczy Szilárd / FMH-archív

Később egy minidodzsem is működött a vidámparkban, amit a szocialista gazdasági mechanizmus jóvoltából hoztak Fehérvárra egy kimustrált hullámvasúttal együtt. A dodzsem park húsz kocsiból állt, amiket a budapesti vidámparkból kaptak. A hozzátartozó építményt társadalmi munkában állították fel a fehérváriak 1972-ben.

Gigászi küzdelem folyt a háromkerekű megszerzéséért, hisz mindenki három kört mehetett
Fotó: Kabáczy Szilárd / FMH-archív

Aztán elindult a pusztulat. A villamos járgányok telepítését követő 18. évben politikai változások bontakoztak ki, és mint oly sok mindenen, a fehérvári vidámparkon is elkezdte koptatni fogait a rozsda. Szép lassan minden az enyészeté lett. 1994-ben a Fejér Megyei Hírlap hasábjain jelent meg olyan polgári kezdeményezés, amely a vidámpark megmentéséért szállt síkra. Aláírást gyűjtöttek, méghozzá 988-at 1994. augusztus 10ig. De ezt a kezdeményezést sokan elvetették. Egy hírlapos olvasó Kérem vissza az aláírásomat címmel levelet írt, amelyben azt fejtegette, hogy „a hétvégi éjszakákon az óriáskerekű alóli mulatóból özönlenek ki a duhajkodó részegek…”és „Inkább szűnjön meg az egész park az összes rosszal együtt”. Ez a nosztalgiázó, valamint keményen bíráló hangulat keveredett a fehérvári levegőben, miközben a rozsda folytatta munkáját. 2007. augusztus 1-re lebontották az óriáskereket, amely szimbóluma volt az egykori vidámparknak, vele együtt tűnt el a dodzsem rozoga épülete is.

A sóvárgó kislány. Nem biztos, hogy a Moszkva nevű vadászgéppel szeretett volna szállni, de a repülés hiányzott neki nagyon
Fotó: Kabáczy Szilárd / FMH-archív

A Koronás parkot mindenki ismeri, az lett a vidámpark egykori sétányából, csónakázógödréből, tekerős vasvillás biciklikből. Az óriáskerék és a dodzsem helyén egy szálloda áll és a hozzá épített sportcsarnok. A hatvanéves vidámparknak már nyoma sincsen, csak az emlékek. Az akkoriban, 1960-ban, illetve a felvételeink idejében, 1961-ben játszó gyerekek még emlékezhetnek. Ők lovagolták meg a háromkerekűt, ők repültek a vadászgépek láncai között, ők ültek izgatottan az óriáskerekű dobozába. Ha van olvasónk, aki felismeri magát, vagy rátalál egykori barátjára, rokonára, ismerősére, jelezze nekünk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!