Múltidéző

2015.07.28. 07:42

Múltidéző - Gyakorlat: Át a túlsó partra

Janzsó őrnagy gyakorlatán volt jelen Újvári Imre László újságíró. Az ő beszámolóját olvashatjuk 1978-ból.

Áll a vízparton, fején harckocsizó sisak, melléhez gégemikrofon simul. Távolabb harckocsik sorakoznak, indítási parancsra várva. Janzsó Imre őrnagy a víz alatti átkelés parancsnoka, őrá figyelnek a katonák. Az őrnagy kissé megemeli a gégemikrofont. Kezdődik.

- Egyes, itt a part... Motort indíts, tájolást kezdd meg!

Felbőg az első harckocsi motorja. Az őrnagy tekintete pásztázza a terepet: mindent egyszerre akar látni, felfogni. Vizsgáznak a katonái, a fiai, akit a gondjaira bíztak. A Tisza fenekén kavarva az iszapot ő is arra gondolt, jó lenne már partot fogni odaát.

Veszélyben a légzőkészülék az életet jelenti

- Egyes élénkebben...

Rászól az egyesre, sürgeti. Nem türelmetlen, nem is azért szól. Lélektana ez az átkelésnek. Beszélni kell a katonához, hogy érezze, a tudatáig hatoljon: nem egyedül csinálja, a parancsnok vele van, segíti ha kell.

Az egyes jelenti: nem tud tájolni. Kapja a parancsot:

- Motort állíts! Az irányzó távcsövet tisztítsd meg!

Az őrnagy oldalt lépked, hátrább, a többi kocsira figyel: készülnek-e? Rádión szólítgatja sorban valamennyit. Minden idegszála az irányításra összpontosul. Hónapok kemény munkája előzte meg ezt az átkelést, azt szeretné, ha senki nem vallana kudarcot. Hány katona jelezte az első víz alatti gyakorlásukkor, hogy nem kap levegőt. Dehogynem kap, csak szokatlan a légzés a készülékkel.

Ismét parancsot ad:

Motort indíts, tájolást kezdd meg!

A víz alá induló kocsikon ellenőrzik a szigetelést

A vezető ráfordul az irányra, majd jelenti, hogy készen áll a feladat megoldására.

- Egyes, itt a part... Egyes sebesség, ezerhatszáz fordulat... Előre! hangzik a további parancs.

Bőg a motor, egyenletesen, szépen gördül a páncéltest. A hullámzó víz fodrozva csap össze a torony felett. Az őrnagy középre lép, most már nem engedi le a gégemikrofont.

- Egyes, kicsit balra! Jelentse az üzemi hőmérsékletet!

Hangfoszlányokat hallok: Olajnyomás 60... vízhőfok...

- Egyes jelentse a közérzetét!... Egyes jelentse a vízbefolyást!...

S a víz alatt a túlsó part felé nyomuló harckocsiból jönnek a jelentések. A mindig bátor, érces hangú katonának a víz mélyén remeg a hangja. Fél vagy csak izgul? A kocsi halad, a feladatot most már biztosan végrehajtja...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!