Múltidéző

2015.07.31. 13:32

Multidéző - Gensztervilág a Távol-Keleten

1978-ban jelent meg írás a jakuzákról, hogyan jöttek létre, milyen volt akkor a kapcsolatuk a rendőrséggel.

A japán rendőrség szerint több mint százezer, bandákba szervezett gengszter van az országban. A jakuzák, ahogy a banditákat nevezik, szerencsejátékokból és kábítószerekből, zsarolásból és prostitúcióból évente több milliárd dolláros jövedelemre tesznek szert. A bandák magukról azt állítják, hogy ők védik a rendet, a polgárokat.

A jakuza elnevezés a banditáktól ered, a rendőrség mint törvényszegőkről beszél róluk. Ám egy rendőrségi szóvivő a közelmúltban mégis azt mondta: A mi jakuzáink nem okvetlenül rossz emberek. Ha nem is szeretjük őket, társadalmunkhoz tartoznak. Ilyen ártalmatlanok lennének a japán gengszterek? A rendőrségi Fehér könyv csupán az 1976-os évre 418 jakuza-gyilkosságról tudósít. Nemrégiben Osakában egy gengszter egy bárban szórakozott, de a szomszéd asztalnál ülő két vendég hangos beszélgetése zavarta őt. Előkapta pisztolyát, agyonlőtte őket és nyugodtan elhagyta a lokált.

Taoka Kazuo, a medve , ahogy gengszterkörökben nevezik, Japán egyik híressége. Emlékiratai nagy példányszámban fogytak el, életéről kétrészes filmeposz is készült. Taoka most 65 éves, szívbeteg és az adóhivatalnak nyújtott bevallása szerint 1970 óta nincs jövedelme. Ez azonbank kétséges, ha az utóbbi években épült erődítményszerű villájára, a Taoka-palotára gondolunk. A tiszteletre méltó Taoka nevetve mondta: Ezt feleségem hesokuri-jából vettük. Hesokuri a háztartásban megtakarított dugipénzt jelenti japánul. A kobei magánzó nem a családi jövedelemre épít: Taoka a főnöke a gyilkosságokra és zsarolásokra épülő szervezett banditizmusnak, az úgynevezett Jamagucsi-gumi szervezetnek. A Jamagucsi-gumi Japán legnagyobb banditacsoportja. A legerőszakosabb alvilági szindikátus, amely a rendőrség becslése szerint 11 ezer tagot számlál. Legfőbb vezetője, a főnökök főnöke: 32 éve Taoka Kazuo.

Kazuo Taoka a jakuza főnöke Fotó: FMH-archív

A rendőrség tehetetlen. Aszanuma Szeitaro, az ország rendőrfőnöke, már három évvel ezelőtt meghirdette a Bulldozer-művelet elnevezésű mostre razziát, amelynek eredményeképpen az elmúlt évben több mint 50 ezer embert tartóztattak le. Ezt azonban a banditák csupán tűszúrásnak tekintik, amely zavarja az egyetértést , ahogy egy tokiói bandavezér panaszkodott. S ebben sok az igazság, ha arra gondolunk, hogy a Jamagucsi-gumin kívül további 2500 jakuza család található az országban. A rendőrség ugyan 110 ezer gengsztert tart nyilván, de a helyzet ismerői kerek egymillió emberről beszélnek.

A japán maffia története négyszáz évre nyúlik vissza. Alapítója Chobei Banzuin, az elnyomottak legendás vezére és hőse, ezt még ma is így tanítják a japán iskolákban. Banzin, az ősjakuza munkaközvetítéssel kezdte: építőmunkásokat toborzott a kormányzói székhellyé előlépett Edo, a mai Tokió építkezéseire. A toborzott munkanélküliek feladata volt az is, hogy városőrként biztosítsák a lakók békéjét. A vendéglősök, iparosok és kereskedők szívesen helyezték magukat az ő védelmük alá, más bandák támadásaival szemben. A legenda szerint, akárcsak nálunk a betyárok, csak gazdagokat fosztogatták és a zsákmányt a szegények között szétosztották. A szegényeken azonban önmagukat értették. A XVII. század végén a japán kártya- és kockajátékosok védőivé váltak, és ezt a területet ma is teljes mértékben ellenőrzik. A japán kormány a XVIII. században oly nagyra értékelte tevékenységüket, hogy a bandavezéreket felügyelőkké nevezte ki és fölvette őket a legmegbecsültebb szamuráj kasztba. Mi a mocsár lótuszvirágai vagyunk, dicsekedett nemrégiben a kobei bandavezér és életünk árán is ragaszkodunk becsületünkhöz . A jakuzatörvények valóban nagyon szigorúak. Ha egy tag megsérti azokat, le kell térdelnie a helyi főnök, az oljabun előtt, rövid karddal levágja bal keze kisujjának felső ujjpercét, s egy selyemkedőbe takarva átnyújtja mesterének. Ha az elfogadja, megbocsátott, ha visszautasítja, a törvényszegő életével fizet.

A rendőrség minden erőfeszítése ellenére óriási pénzek cserélnek gazdát a jakuzák által ellenőrzött kártya klubokban. Nemrégen letartóztatták Kobéban a Jamagucsi-gumi egyik igazgatóját . Az általa vezetett klubban állítólag egyetlen éjszaka majdnem félmillió dollár cserélt gazdát. Nagy bevételeik vannak a jakuzáknak a lóversenyfogadó irodákból, valamint a pornóból és a prostitúcióból is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!