Április 16.

2021.04.16. 07:25

Gagarin-nyilatkozat, klímaváltozás – Fejér évfordulós emlékei

Lássuk, hogy mi történt az elmúlt évtizedekben ezen a napon!

Palocsai Jenő

Új korszak hajnala

Ezzel a címmel jelent meg 1961. április 16-án az a cikk, mely az első űrhajós első sajtókonferenciájáról számol be. A szöveg elején olyan alcímkérdések sorakoztak, hogy: – Milyen ember lehet űrhajós? Mikorra várható a következő? És hozzátették: A fecskék általában tavasszal röpködnek! A cikkben Jurij Gagarin, az akkori korszak hőse beszélt ezer újságíró előtt. A tapsviharral többször megszakított előadása során azt is mondta: – Való­ban meg fogjuk hódítani a kozmikus térséget. Én magam még sokat szeretnék repülni a világűrben, megtetszett az űrutazás. Szeretnék elrepülni a Vénusz és a Mars felé, amolyan igazi nagy utat megtenni.

A szükséges rosszak

Azt mondják ma, régen nem számított semmi, pedig 1971-ben ezen a napon már feltette a hírlap is azt a kérdést: Áldás vagy átok? Arról cikkezett a hírlap akkor, hogy: – Napjaink egyik rendkívül sokat vitatott kérdése a mezőgazdaságban használt kémiai hatóanyagok, vegyszerek élettani hatása. Már most úgy tűnik, hogy bizonytalanná, tehetetlenné válnak mindazok, akik legelőbb arra intenek, hogy a kemizálás korszerűsítésével együtt a különböző mérgek alkalmazásának megismerése nagyon fontos.

Az április nem tréfált

Bár javában zajlik a klíma­változás, azért 1981-ben is hideg volt áprilisban. A Fejér megyei Hírlap cikke szerint napok óta kellemesen „besegít” a meleg tavaszi napfény a távfűtő műveknek a lakások fűtésében. Ezért, felmerül a kérdés, folytatódik-e a fűtés Székesfehérváron? Az illetékesek válaszként elmondták, hogy az időjárás szélsőséges, és az éjszakai lehűlés, a hajnalban tapasztalható nulla–plusz hat fok körüli alacsony hőmérséklet fűtés híján úgy lehűtené a lakásokat, hogy a nappali meleg sem tudná azt ellensúlyozni. Ezért a Távfűtési Főüzem egyelőre fenntartja a fűtőberendezések üzemeltetését és forródrótot tart fenn, hátha változás lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!