Február 1.

2021.02.01. 07:35

Földrengés a megyében, népszámlálás, pokoli hideg – Fejér évfordulós emlékei

Lássuk, hogy mi történt megyénkben az elmúlt évtizedekben ezen a napon!

Héjj Vivien

Forrás: Shutterstock

Fotó: Pixel-Shot

Mínusz 21 fokot mértek

„Ismét bebizonyosodott a népi bölcsesség, vagyis, hogy nem eszi meg a kutya a telet.” – írtuk lapunk 30 évvel ezelőtti számában.A Meteorológiai Intézet 303-as székesfehérvári állomásán – a Rádiótelepen – hajnalban a talaj mentén mínusz 21 fokot mértek. A gépeket is megviselte a dermesztő hideg, az autóbuszokat éjszaka kétóránként beindították, hogy a tömegközlekedés folyamatosan biztosított lehessen.

Mától mindenki számít

Fenti címen jelent meg írás lapunk 20 évvel ezelőtti számában. Két évtizeddel ezelőtt ezen a napon kezdődött ugyanis az évezred első népszámlálása Magyarországon. A magyar statisztika történetében ez volt a 14. teljes körű adatfelvétel.

Mozgott a föld

2011. január 31-i címlapunkon arról számoltunk be, előző nap kisebb földrengés okozott riadalmat a megyében. A földmozgás epicentruma Oroszlányban volt, de Fejér megyében is több helyen érezték a mozgás. A mélyből jött moraj 18:41-kor érkezett, nem kis riadalmat okozva. „Megmozdult a szék alattam, néztem az ablak felé, a virágok is táncot jártak. Nem tudtam, mi történt velem!” – nyilatkozta akkor olvasónk. A földmozgást érezték többek között Székesfehérváron, Seregélyesen, Bodajkon, Zámolyon, Gárdonyban és Lovasberényben is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!