Október 28.

2020.10.28. 07:50

Fejér megye évfordulós emlékei – Erről írtunk korábban

Legújabb sorozatunk a Fejér évfordulós emlékei, a sok-sok évvel ezelőtt történt eseményeket gyűjti egy csokorba, amelyek anno megjelentek a Fejér Megyei Hírlap hasábjain. Nézzük tehát, miről számoltunk be az egyes években október 28-án.

Borsányi Bea

Fotó: FMH

Húzd meg jobban!

60 évvel ezelőtt, 1960. október 28-án a címlapon riportot olvashattunk a guttamási Kincses Termelőszövetkezetben folyó őszi betakarítási munkálatokról, amelyben feltűnt a hivatalsegéd Pácser néni, aki mindent tud a faluról és lakóiról. Mellette több termelőszövetkezeti tagot is megemlítenek, akik lelkesen dolgoznak a földeken. Nem úgy a mohaiak – derül ki néhány oldallal később –, akik alaposan lemaradtak az őszi gabonák vetésével, és olybá tűnik, mintha nem is akarnának dolgozni.

Répából cukor

1970. október 28-án a címlapon így kezdődött a Gépek és emberek Ercsiben című írás: „Félix Andor, az Ercsi Cukorgyár igazgatója és Kiss József termelési osztályvezetője épp úgy szolgálatban található vasárnap, miként teljes üzemben működik a gyár minden részlege. Sőt, a teljesítmény sem kevesebb, mint bármelyik hétköznapon.” Az írás a cukorrépa cukorrá válásának útját követi végig. Egy másik írásból pedig az is kiderül, hogy a IV. ötéves terv végére a megyében Székesfehérvárnak és Dunaújvárosnak több mint 20 ezer ipari munkást foglalkoztató településsé kell válnia.

Takarékoskodjunk!

Az 1980. október 28-i újság címlapon számolt be Joaquim Chissano mozambiki külügyminiszter fehérvári látogatásáról. Ugyancsak beszámoltunk arról, hogy ünnepélyes keretek között köszöntötték a takarékossági hónapot. Az írásból az is megtudható, hogy 1980. szeptember 30-án 4 milliárd 415 millió forint megtakarítása volt a magyar embereknek.

Kitépjük a nyelved

2000 októberében már folyt Abu Mohammed és társainak pere, amely a szembesítések szakaszában járt. Az október 28-i újság címlapján jelent meg V. Sándorné esete, „Kitépjük a nyelved” címmel. A teljes cikket ide kattintva elolvashatják!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!