múltidéző

2021.09.07. 09:00

Fejér évfordulós emlékei szeptember hetedikén

Baráth Eszter

Jelentős turistaforgalom

1961-ben, hatvan évvel ezelőtt megyénk napilapjának címoldalán számoltak be Székesfehérvár és a Velencei-tó térségének kiemelkedő turizmusáról. Így szól az ominózus cikk egy részlete: „Az ősz közeledtével sem csökken a megye idegenforgalma” vélekednek az Idegenforgalmi Hivatal dolgozói. És jogosan. Vasárnap nyárközépi csúcsforgalomnak is megfelelő látogatottsága volt a Velencei-tónak. Mint az írásból számunkra is kiderült, a jelentős forgalomnak köszönhetően a népszerű tó környékén a következő évre több kemping bővítését, valamint új sátorés lakókocsihelyek létrehozását tervezték.

Települési összefogás

Ötven évvel ezelőtt, azaz 1971-ben a Fejér Megyei Hírlap beszámolójában így fogalmaztak: „Ahol folyamatosan számolnak az összefogás erejével, konkrét feladatokra hívják a lakosságot, ott az eredmény nem marad el. Erre nagyon jó példát szolgáltattak néhány nappal ezelőtt Nadapon!” Velence tanácsától Nadap 23 ezer forintot kapott a kultúrház felújítására, aminek a helyi fiatalok vezetésével azonnal neki is láttak. A lelkes lakosok erejéből a munkálatok elvégzése után egy avatásra rögtönzött kultúrműsorra is futotta.

Átképzés a tanároknak

„Székesfehérváron tizennégy orosztanár vesz részt az önkormányzat által szervezett középfokú német nyelvvizsgára felkészítő tanfolyamon” – írta megyénk napilapja harminc évvel ezelőtt. Bár a pedagógusok ekkor már egy tanéven túl voltak, mégsem volt egyszerű feladatuk az átképzést és a tanítást párhuzamosan végezni. „A kollégák félnek, szoronganak, nem szeretnének görcsbe rándult gyomorral a gyerekek elé állni, mert csupán egy leckével járnak előrébb, mint tanítványaik” – emelték ki a nehézségeket 1991-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!