Frissen Fejérből

2021.09.06. 12:00

Fejér évfordulós emlékei szeptember 6-án

Borsányi Bea

A Fejér Megyei Hírlap 1991. június 28-ai cikke

Fotó: FMH-archív

Nagykarácsonyi nők

Az 1961. szeptember 6-i lap címoldalán jelent meg ez a rövid cikk: „A nagykarácsonyi asszonyok évről évre bebizonyítják, hogy nem maradnak le férjük mellett a munkában. A termelőszövetkezet munkájához nagy segítséget adnak összefogásukkal. Most száz asszony és lány jelentkezett termelőszövetkezeti akadémiára, hogy az ott szerzett képzés után még hozzáértőbben végezhessék feladataikat. Volt olyan is a tsz-tagasszonyok és segítőtársak között, aki az ezüstkalászos tanfolyamon gyarapítja tudását a téli estéken. Az ezüstkalászos tanfolyamra jelentkező nők száma nyolc.”

Hatvan éve avatták fel

1971. szeptember 5-én avatták fel Székesfehérváron a Váci Mihályról elnevezett szakmunkásképző iskolát, amely ma szakgimnáziumként, szakközépiskolaként és kollégiumként működik. „Tegnap délelőtt Székesfehérváron ünnepélyes keretek között fela vatták a Videoton gyár mellett épült új szakmunkásképző intézetet. A 27 millió forint költséggel létesített 19 tantermes intézményben kö zel 2000 fiatalt képezhetnek megyénk rohamosan fejlődő ipara szám ára”, írtuk.

Hol az álmok kezdődtek

A bakokon álló fatörzs és a majdani, indulásra kész vitorlás között körülbelül annyi a különbség, mint egy megmunkálatlan farönk és a belőle faragott hajó között – nyilatkozta az 1981. szeptember 6-i Hírlapban Fa Nándor, aki gyerekkori jó barátjával, Gál Józseffel abban az időben állt neki, hogy egy eredetileg is tengeri utakra épült jachtból megépítse a Szent Jupátot. A hajót, amellyel aztán megvalósították gyerekkori álmukat és 1986–87-ben megkerülték a Földet. A hajóépítő mester Fa és a gépészmérnök Gál úgy tervezték, mindent maguk csinálnak meg hajójukon. A teljes cikket ITT elolvashatják.

Vezető képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!