múltidéző

2021.09.23. 19:00

Fejér évfordulós emlékei szeptember 23-án

Majer Tamás

Miért éljenezték Zichyt?

A Székesfehérvár és Vidéke című lap ma 120 éve megjelent száma Zichy Jenő (1837–1906) programbeszédével indult. Zichy több cikluson át képviselte Székesfehérvárt az Országgyűlésben. Hosszú beszédében a helyi viszonyokról kedvezőtlen képet festett:

– Mit látunk? A legelszomorítóbb helyzetet: a földművelés a mindennapi megélhetésért küzd; az üzletek üresek; a mi kevés ipar van, az pang; a társadalom pénztelensége, munkahiánya és keresethiánya általános és mégis, az igények emelkedtek és a megélhetés drága – rögzítette szavait a 120 éves lapszám.

– Kijelenthetem, hogy az a jó Isten ellen vétkezik, a ki ezen országban a nemzetiségek és felekezetek békéje és nyugalma ellen cselekszik – fogalmazott; az újság leírása szerint e szavait lelkes éljenzés követte hallgatósága részéről.

Sporttörténeti arany

A Videoton kerékpárosainak sikeréről számolt be a ma 50 éve, 1971. szeptember 23-án hajnalban az újságárusokhoz került Fejér Megyei Hírlap. – Székesfehérvár sporttörténetében először országos bajnokságot nyertek a Videoton kerékpárosai – írta a lap. Íme a győztes csapat névsora: Boros Pál, Boros Attila, Nagy Attila, Asztalos Sándor!

Szolnok adott otthont az országúti csapatbajnokságnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!