múltidéző

2021.09.10. 13:00

Fejér évfordulós emlékei szeptember 10-én

Sorozatunk, a Fejér évfordulós emlékei, a sok-sok évvel ezelőtt történt eseményeket gyűjti egy csokorba, amelyek anno megjelentek a Fejér Megyei Hírlap hasábjain.

Héjj Vivien

Jubileumi évnyitó

1971-ben ezen a napon olvashatták a Fejér Megyei Hírlap hasábjain: ünnepélyesen nyitották meg a székesfehérvári Felsőfokú Földmérési Technikumban az 1971/72-es tanévet, az iskola fennállása óta a tizediket. A jubileumi esemény az intézet 231 hallgatójának jelentette a mindennapi munka kezdetét.

Fél évszázaddal ezelőtt nappali tagozaton ötvenöten, a levelezőn pedig harmincnyolcan kezdték meg tanulmányaikat. A Felsőfokú Földmérési Technikum az elmúlt évek alatt – a jubileumi esztendőig – közel 800 diplomás földmérő szakembert bocsátott útjára.

Gyerektábor Vajtán

Három évtizeddel ezelőtt hetedik alkalommal szervezte meg Vajtán az egészségileg károsodott gyermekek táborát a Vöröskereszt Fejér Megyei Szervezete. Ekkor harminchárom – az előző évhez képest feleannyi – gyermek tölthetett el tíz élményekkel teli napot a táborban, melynek napi költsége akkoriban 450 forint volt. A gyerekeket gazdag kulturális, sport- és szabadid ős programokkal várták Vajtán, feledhetetlen napokat szerezve a jobbára mozgássérült fiataloknak.

Helyén maradhat a szobor

Kati néni nem várt hiába! 2001. szeptember 10-én számolt be lapunk az örömhírről: a műemlékvédelmi szakhatóság hozzájáruló nyilatkozatának köszönhetően az addigi ideiglenes helyén, a Liszt Ferenc utcában maradhat Kocsis Balázs szobrász-restaurátor műve. A történet előzménye, hogy a hajdani fehérvári piacon fertályt, tejet, zöldséget áruló felsővárosi asszonynak emléket állító szobor az év januárjában került ki mai helyére, ám akkor a műemlékvédelmi szakhatóság még nem adta áldását az alkotás elhelyezésére. A műalkotásról a polgárok véleményét is kikérték: 1600 levél gyűlt össze. A polgárok többsége szerette volna, hogy Kati néni szobra továbbra is a belvárosban maradhasson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!