történelem

2021.10.01. 11:00

Fejér évfordulós emlékei október 1-jén

Sorozatunk, a Fejér évfordulós emlékei, a sok-sok évvel ezelőtt történt eseményeket gyűjti egy csokorba, amelyek anno megjelentek a Fejér Megyei Hírlap hasábjain.

Majer Tamás

Csak huszonnégy különféle idő

Új zónaidőről számolt be a Székesfehérvár és vidéke című közlöny 1891. október 1-jén megjelent száma. „Ma lépett életbe az uj zóna idő, mit közép­európai »idő«-nek neveztek el, s mely az eddig alkalmazott budapesti és prágai idő helyett uj időt léptetett életbe. A középeurópai idő a budapestivel aránylag 16 perczet késett, a prágai időt pedig megelőzte 2 perczczel” – írták. „Az egész földön csak 24 különféle idő nyer alkalmazást, melyeknél a perczek mindenkor egyeznek, és csakis 1 órával van több vagy kevesebb az egyik zónából a másikba való átmenetelnél. […] A greenwichi fogadtatott el kiindulási zóna gyanánt, […] az ezt követő legközelebbi zóna és ideje 1 órával előzi meg a greenwichi zóna idejét. Ezen zónába esik Osztrák–Magyarország és Németország is” – írták.

Beverték egymásnak a fejét

Csaták az utczán című cikkében olyan helyzetről tudósított a Székesfehérvár és vidéke című újság 1901. október 1-jén megjelent száma, amelyből számunkra kiviláglik, hogy 120 éve éppen nem volt minden vasárnap csendes a városban.

„A Széchenyi-utcza vasárnap délután öt órától egész éjjelen át állandóan csata színhelye volt. Legények verekedtek össze, majd pihentek, beverték egymásnak a fejét, megint elpihentek, s igy zavartalanul mulattak hajnalig. A rendőrség az ifjú polgárok mulatozását nem zavarta meg.”

A legmodernebb korszellem

Sajátságos hangütésű tudósítást közölt a Székesfehérvári Hirlap 1911. október 1-jén kiadott száma, íme A költőkirály névünnepe című hír eleje: „A hagyományos szokáshoz híven az idén is szeptember 28-án délután 5 órakor a Vörösmarty-kör megkoszorúzta a költőkirály ércszobrát. Mintegy tizen vonultak ki a kör tagjai közül, ami még elég szép szám a mai világban, mikor a legmodernebb korszellem fütyöl a kegyeletre” – írták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!