múltidéző

2020.11.04. 07:30

Fejér évfordulós emlékei – Mi történt november 4-én egykor?

Legújabb sorozatunk a Fejér évfordulós emlékei, a sok-sok évvel ezelőtt történt eseményeket gyűjti egy csokorba, amelyek anno megjelentek a Fejér Megyei Hírlap hasábjain. Nézzük tehát, miről számoltunk be az egyes években november 4-én.

S. Töttő Rita

Úttörők tanácskoztak

A Fejér Megyei Hírlap 1979. november 4-i számában beszámol arról, hogy megrendezték a IV. megyei úttörőparlamentet, melyen 160 megyei küldött vett részt. Mint kiderül az írásból, „az utóbbi időben” Fejér megyében a bodajki és vajtai napközis tábor jött létre, valamint a velencei vándortábor, „amelyek sok kisdobosnak és úttörőnek nyújtanak a nyári szünetben felejthetetlen élményt”.

Ötvenéves volt a Ságvári

1989. november 4-én címlapon hozta a Hírlap, hogy a Ságvári Endre Műszaki Szakközépiskolában iskolatörténeti kiállítás nyílt, az intézmény fennállásának fél évszázados jubileuma alkalmából. Volt koszorúzás, emléktábla avatás, sőt, az ünnepség még másnap, azaz november 4-én is folytatódott a Vörösmarty Színházban.

Címlapon az influenza

Ismét ugorva egy évtizedet, 1999. november 4-én már az influenza, sőt, az ellene beadható oltás volt címlapon a Fejér Megyei Hírlapban. Akkor, ahogy a cikk írta, még fizetni kellett érte, s csak bizonyos betegségek esetén járt ingyen, de egy biztos: Fe­jér megyébe már akkor is 34 ezer oltóanyag érkezett.

Reálgimnázium alakult

Ugyanabban a 20 évvel ezelőtti lapszámban a mára sajnos elhunyt Lovranits József igazgató mesélt a Lánczos Kornél Reálgimnázium alakulásáról. A friss oktatási intézmény megalakulása persze nem ment egyik pillanatról a másikra: „három év sok munkája, kacskaringóval teli útja van mögöttük” – írja Kulich Erzsébet cikkében. „Bizarr volt az ötlet még 1996-ban, amikor Bordács Lajos műszaki tanár kollégámmal csodabogarakként elkezdtük szervezni az iskolát” – nyilatkozta a hírlapnak a legendás pedagógus-igazgató, akiről e cikkben kiderül az is, hogy sokan bűvészként ismerték őt…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!