múltidéző

2021.05.18. 07:45

Fejér évfordulós emlékei május 18-án

Sorozatunk, a Fejér évfordulós emlékei, a sok-sok évvel ezelőtt történt eseményeket gyűjti egy csokorba, amelyek anno megjelentek a Fejér Megyei Hírlap hasábjain.

V. Varga József

Úttörőavatás

Vasárnap délelőtt a fehérvári Dózsa György téren ünnepélyes külsőségek között rendezték meg a hagyományos úttörőavatást – írta 50 éve a Hírlap. Az Alba Regia napok programsorozatának vannak állandó jellegű, visszatérő rendezvényei. Ezek közé tartozik az úttörőavatás is, amikor a megyeszékhely 15 iskolájának negyedik osztályosai fogadalmat tesznek. Az ezres létszám szinte minden évben azonos. Ennyi ünneplőbe öltözött kispajtás sorakozott fel a csapatzászlók mögé. Ragyogó napsütésben pompázott a tér, s ragyogtak a gyermekarcok. Hiszen őket köszöntötték ezen a szép napon szüleik, avatóik, az a sok száz felnőtt, aki összesereglett tiszteletükre.

„Hol hagyta?”

„Uram, a harckocsimotoromért jöttem.” „Hol hagyta?” „Valami faluszéli tanyán…” (Bocsánat, Rejtő Jenő!) Tankmotornézőbe indult az újságíró és a fotóriporter – számolt be a napilap 2001. május 18-i számában a kőszárhegyi kalandról. Csak az a baj, nem tudjuk, hol keressük – folytatódott aztán imigyen a riport. Biztos információ híján kérdezősködünk, de csak tippet kapunk, hátha azok a „gazdái”, akik vállalkozóként egyebek között hulladék-, hajó- és repülőgépalkatrésznagykeres kedéssel foglalkoznak… Azért egyszer csak megleljük a telepet, amelyen mindössze egy házalapot látunk, a tercia végében egy felvonulási épületre emlékeztető ház, mögötte tyúkok kapirgálnak. Kerítés nincs, az udvaron letakart vasketrecek…

Világító ablakok

Kubik Anna színésznő, egykori fehérvári kollégista levélben fejezte ki szolidaritását a Nemes Nagy Ágnes Kollégium bezárása ellen petíciót gyűjtők mellett. Az egyeztetések még tartanak – írta a Fejér Megyei Hírlap 10 éve ezen a napon. A lánykollégium lakói nemrég körbeölelték az épületet a megmentése érdekében, a kollégium ablakai esténként pedig az S. O. S. jelet rajzolják ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!