mentőhelikopter

2021.06.11. 11:00

Fejér évfordulós emlékei június 11-én

Sorozatunk, a Fejér évfordulós emlékei, a sok-sok évvel ezelőtt történt eseményeket gyűjti egy csokorba, amelyek anno megjelentek a Fejér Megyei Hírlap hasábjain.

V. Varga József

Fotó: pixabay.com

Rohamkocsi, szárnyakon

Mentőhelikopter Fehérváron. Szerda reggel állt szolgálatba az Aerocaritas Sürgősségi Közúti és Légi Mentőszolgálat harmadik – immáron saját tulajdonú – helikoptere, amelynek állomáshelye Székesfehérváron, a megyei kórház mellett található – számolt be a hírről 30 éve a megyei napilap. A MI–2 típusú mentőhelikoptert két, két és fél millió forint értékben látták el egészségügyi fölszereléssel; található benne például szívújraindító, illetve lélegeztető készülék is. Fölszereltsége egy rohammentőnek felel meg – mondta el Szemere Péter vezető mentőtiszt. A székesfehérvári állomáshelyről száz kilométer sugarú körben végeznek mentést.

Az jött a szokásba…

A természet és a szerelem jelképes rítusa volt egykor – írta 2001-ben ezen a napon a Fejér Megyei Hírlap. A házőrzőt annyira meglepte a szokatlan utcai zenebona, hogy vakkantani is elfelejtett. Lovak patái koppantak, szekerek zörögtek, hegedű- és énekszó verte fel tegnap reggel kilenc órakor az ezeregyszázötven lelkes település, Gyúró csendes nyugalmát. Az általános iskola diákjai körbe táncolták az egész falut. Egy régi, helyi népi hagyomány, a zöldághordás, zöldágjárás éledt újjá. Kicsit másképp, mint egykoron, de mindenki örömére.

Emlék a tanítónak

Vitéz Szabó Istvánnak, aki 1926 és 1948 között tanított Kőszárhegyen, a települési önkormányzat és az Együtt Kőszárhegyért Egyesület állított emléket. Hamarosan a művelődési ház is vitéz Szabó István nevét viseli majd – jelent meg 10 éve a napilapban a tudósítás. A kerámia domborművet, amelyet Borján Péter polgármester, Törő Gábor országgyűlési képviselő, a megyei önkormányzat alelnöke és Hunyadi László, a Történelmi Vitézi Rend főkapitánya leplezett le, Szekeres Károly keramikus készítette. Az ünnepségen a Csemetekert óvodásai és az itt élő iskolások léptek fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!