múltidéző

2021.07.16. 13:00

Fejér évfordulós emlékei július 16-án

Sorozatunk, a Fejér évfordulós emlékei, a sok-sok évvel ezelőtt történt eseményeket gyűjti egy csokorba, amelyek anno megjelentek a Fejér Megyei Hírlap hasábjain.

Baráth Eszter

Fejlesztés a Vasműben

„A Dunai Vasmű központi anyagvizsgáló üzemében kb. háromszázezer forintos költséggel korszerű színképelemző laboratóriumot rendeztek be, amelynek a meleghengermű megindulása miatt van nagy jelentősége” – írtuk 1961-ben. A fejlesztés fontos volt, mert ennek köszönhetően gyorsabban, gazdaságosabban ellenőrzik a meleghengerműben készült acéltuskók minőségét. „Egy vegyészmérnök és egy laboráns az előző vizsgálatoknál sokkalta kedvezőbb munkakörülmények között látott munkához” – emelték ki 60 éve.

Nyári felújítások

50 évvel ezelőtt megyénk napilapja a sárbogárdi járásban zajló iskolák, művelődési házak, diákotthonok felújításáról számolt be. „A szokásos évi tatarozáson kívül azonban beszámolhatunk több örvendetes dologról is, nevezetesen arról, hogy néhány helyen bővítették a tanügyi intézményeket” – emelték ki a jó hírt 1971-ben. Mint írták: „Sárosdon szeptember elsején átadásra kerül az új, négy tantermes iskola, amelyhez politechnikai terem és szolgálati lakás is tartozik.”

Pechsorozat

30 évvel ezelőtt Minden hétre egy betörés címmel jelent meg cikk a Hírlapban. „Székesfehérváron a Koch László utcai Villér üzlet hihetetlen pechsorozatot ért meg, kirakatait olyan szaporasággal zúzták be erős (erősen enyves) kezek, hogy már valószínűleg az üveges is unja” – foglalták össze a szerencsétlen időszakot 1991-ben. A beszámoló szerint szinte minden hétre jutott egy betörés, amikor a kipakolt portékát, köztük telefont, videokazettát vittek el a betörők. A cikk megjelenésekor megoldásnak részben a riasztó felszerelését látták a tulajdonosok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!