múltidéző

2021.08.13. 11:00

Fejér évfordulós emlékei augusztus 13-án

Sorozatunk, a Fejér évfordulós emlékei, a sok-sok évvel ezelőtt történt eseményeket gyűjti egy csokorba, amelyek anno megjelentek a Fejér Megyei Hírlap hasábjain.

Majer Tamás

A víz volt az otthona

Egy hídőr mesélt mesterségéről a Fejér Megyei Hírlap 60 évvel ezelőtt, 1961. augusztus 13-án megjelent egyik interjújában. Sztálinvárosban dolgozott ez a hídőr, vagyis a mai Dunaújvárosban. Varga Györgyről – így hívták a férfit – megtudhatták az olvasók, hogy addig a napig közel 44 évi szolgálat állt mögötte. Mielőtt hídőrnek szegődött volna, dunai hajósként a fél világot bejárta már. Az interjú idején már 19 éve a dunai hajóállomáson tevékenykedett. Hídőrként márciustól november végéig folyton egy komp volt az otthona. Az ő feladata volt a személy- és a teherszállító hajók fogadása. Volt olyan nap akkoriban, hogy ezer, sőt ezerötszáz ember érkezett hajón az új városba.

Rekorder Martonvásárról

„Mint ismeretes, a földgolyó első Vadászati Világkiállítását augusztus 27-től szeptember 30-ig rendezik meg Budapesten. A nyitásig csupán tizenöt nap van még hátra” – írta lapunk 1971. augusztus 13-i lapszáma 50 évvel innen. A beharangozó cikk szerint Fejér megyéből tizenkét őz, hét szarvas és négy vaddisznókan arany-, illetve ezüstérmes agancsa, agyara volt hivatott képviselni a lokális vadászati kultúrát a kiállításon. Közöttük volt egy 1965-ben Martonvásár környékén lőtt, 228,68 pontszámot érő, a vadászkiállításra készülődés idejében világrekordernek számító agancs is.

Pennájával a hatalmat…

Á. Szabó János újságíró Hajnóczy Péterről (1942–1981) írt lapunk 40 évvel ezelőtt, 1981. augusztus 13-i megjelent számában; néhány nappal az író halála után. Így méltatta e régi cikk a fiatalon elhunyt, mégis roppant jelentékeny prózaírót: „A láthatatlan, kielemezhetetlen, könyörtelen vak hatalom volt Hajnóczy voltaképpeni ellensége, feléje döfte folyton a magyar irodalom legjobbjainak hagyományán, továbbá például az angol Malcolm Lowryn, a perzsa Szadek Hedajáton vagy a német Gustav Meyrinken csiszolt pennáját.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!