múltidézés

2021.04.07. 07:20

Fejér évfordulós emlékei április 7-én

Sorozatunk, a Fejér évfordulós emlékei, a sok-sok évvel ezelőtt történt eseményeket gyűjti egy csokorba, amelyek anno megjelentek a Fejér Megyei Hírlap hasábjain.

Korondy Tamás

Nagygyűlés Fehérváron

Kereken fél évszáddal ezelőtt adta hírül a Fejér Megyei Hírlap, hogy Fejér megyében a több mint ötszáz választási és réteggyűlésből mintegy hatvanat már megtartottak, s több helyen összekapcsolták ezeket a felszabadulási évforduló megemlékezéseivel. „Számos helyen tanácskoznak külön is a munkásokkal, tsz-tagokkal, fiatalokkal, nődolgozókkal, bejárókkal, pedagógusokkal, egész­ségügyisekkel, kisiparosokkal, például Vértes­acsán és Száron is” – írtuk meg, majd tájékoztattuk az olvasókat, hogy Székesfehérváron április 16-án délután 3 órakor a Szabadság téren tartanak nagygyűlést, amelynek előadója Ilku Pál egykori művelődésügyi miniszter, országgyűlésiképviselő-jelölt volt.

Termelési rekordok

„A nagyolvasztó 28 éves fennállása óta a legkimagaslóbb termelési eredményt érték el a Dunai Vasmű kohászai március hónapban. A karbantartás színvonalának emelésével és a kohói betét javulásával a múlt hónapban 80 912 tonna nyersvasat gyártottak. Ezzel egy időben minden eddiginél alacsonyabb volt a nyersvasgyártáshoz felhasznált kohókoksz fajlagos mennyisége. A kohászok márciusi rekordja egyben az első negyedévi nyersvastermelést is a termelési csúcsok közé lendítette” – emeltük ki 40 évvel ezelőtt a címlapon a Dunai Vasmű 1981. márciusi teljesítményét.

Pénz nélküli pergyőzelem

Ahogyan azt 20 évvel ezelőtt, 2001. április 7-én megírtuk, hiába nyerték meg az elmaradt pótlékaik miatt indított munkaügyi pert a város önkormányzati tűzoltói, mert a végzés az önkormányzatot kötelezte fizetésre, amelyhez mindenképpen közgyűlési döntés szükséges.

A Munkaügyi Bíróság első fokon jogerős ítéletet hozott, amely kimondta, hogy a tűzoltóknak 15 napon belül meg kell kapniuk az elmaradt délutános és éjszakai pótlékaikat. A bíróság azt azonban nem vizsgálta, kinek és milyen forrásból kell a kilencven tűzoltónak járó több mint 60 millió forintot kifizetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!