történelem

2021.04.06. 07:05

Fejér évfordulós emlékei április 6-án

Sorozatunk, a Fejér évfordulós emlékei, a sok-sok évvel ezelőtt történt eseményeket gyűjti egy csokorba, amelyek anno megjelentek a Fejér Megyei Hírlap hasábjain.

Baráth Eszter

Elismerés Baracsnak

1981-ben a Fejér Megyei Hírlap címlapján számoltak be az akkor 2700 lelket számláló település elismeréséről. Baracs utcái hatalmas fejlődésen és modernizáláson estek át a lakosság közösségi munkájának köszönhetően:

„Nincs már Baracsnak utcája, amelyben ne kezdték volna el a sármentes burkolat kialakítását. És alig akad olyan, amelyet ne fejeztek volna be” – olvashatták 40 évvel ezelőtt. A munkáért és az előrelépésért a megyében Baracs vehette át a Hazafias Népfront Országos Tanácsának elismerő oklevelét.

Rendszerváltás

Kerek 30 évvel ezelőtt, 1991. április 6-án megyénk napilapja számolt be a tavaszi fórumról, melynek témája – mint az egykori cím is mutatta – a rendszerváltás és a lelkiállapot.

A székesfehérvári Technika Házában tartott beszélgetésben részt vett négy olyan személy is, akiket korábban kizártak az MSZMP-ből. Egyikük Lengyel László volt, aki 3 pontban foglalta össze az akkori helyzetet, melyből a következőket emelte ki:

„A »vas és acél országát«, a torgyáni »búza-Magyarországot« akarjuk, vagy rájövünk, hogy ez egy kis, kereskedő és infrastrukturális ország, és le kell számolnunk a nagyhatalmi álmokkal.”

Megújuló templom

A Fejér Megyei Hírlap 2001-es, azaz 20 évvel ezelőtti tudósítása szerint abban az évben is folytatták az előszállási katolikus templom felújítási munkálatait.

A torony őszi renoválását követően a húsz évvel ezelőtti tavaszon a külső homlokzat festésén dolgoztak a munkások és a szakemberek.

Egy nagy összefogás eredménye volt a renoválás, ugyanis a felújítás munkálatainak egy részét a hívők adományából finanszírozták, míg másik részét a Világunk templomai című kiállítás bevétele tette ki.

A kiállítás Mihályi Miklós plébános vezetésével bejárta a fél országot – írták megyénk napilapjában 20 évvel ezelőtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!