múltidéző

2021.07.23. 19:00

Fejér évfordulós emlékei július 23-án

Sorozatunk, a Fejér évfordulós emlékei, a sok-sok évvel ezelőtt történt eseményeket gyűjti egy csokorba, amelyek anno megjelentek a Fejér Megyei Hírlap hasábjain.

Baráth Eszter

Mátyás-kori házat találtak

1961-ben a Hírlap hasábjain olvashatták az árulkodó címet: Mátyás korabeli parasztház Alapon. „Alapon a székesfehérvári István Király Múzeum kutatói Mátyás király korabeli parasztházat tártak fel. Az előkerült leletanyagokból megállapították, hogy a 16. században elpusztult tapasztott sövényű parasztház a mohácsi vészt követő törökdúlás után ment tönkre.” A házban ezüstpénzeket is találtak, amelyeket I. Ferdinánd 1527-ben veretett.

Utánpótlás a Velencei-tóba

„Közismert, hogy a Velencei-tó vízháztartása nem a legjobb” – kezdte válaszát a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság ­vízgazdálkodási osztályvezetője 1971-ben a megyei napilap kérdésére. Ebben az időszakban kezdték kialakítani a pátkai víztározót. „A tavaszi olvadáskor és az őszi esőzések idején a legtöbb vizet Zámoly–Pátka irányából kapja a tó. Ezért gondolták a vízügyi szakemberek, hogy a Császárvíz vízgyűjtőjeként kialakítanak egy tavat, amely ezt a vizet felfogja, összegyűjti, és szükség esetén a nyáron eljuttatják azt a Velencei-tóba” – foglalták össze a víztározó lényegét 50 évvel ezelőtt.

Komoly munkanélküliség

1991-ben a Hírlap címlapján olvashatták a riasztó hírt, miszerint: Fejérben 12 százalékos munkanélküliség várható. Feltételezték, ez a szám az év végére elérheti a 18-20 százalékot is. „Mert a decemberre szóló jóslat nem hasra ütés eredménye: a már bejelentett adatokon és a nagy valószínűséggel kiszámítható és sajnos valószínűleg be is következő folyamatokon alapul” – írták 30 évvel ezelőtt. Június végén már 6745 munkanélkülit tartottak számon a megyében, de vélhetően ennél többen is voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!