emlékek

2021.05.17. 07:15

Évekkel ezelőtt írtuk – Lassan halad, de halad a színház építése

Sorozatunk a Fejér évfordulós emlékei, a sok-sok évvel ezelőtt történt eseményeket gyűjti egy csokorba, amelyek anno megjelentek a Fejér Megyei Hírlap hasábjain.

Palocsai Jenő

Fotó: pixabay.com

Ha lassan is, de halad

Arról írt a Hírlap 1961. május 17-én, hogy a székesfehérvári színház építése lassan halad, de halad. A Szobrászipari Vállalat dolgozói két hete dolgoznak az épületben. Az ő munkájuk nagyon kényes, ők építik meg az úgynevezett rabic- falakat és a rabic-menynyezetet. Ezek mind gipszből készülnek, s felülről a falak meg belülről salakgyapot szigetelést kapnak. Eközben Gál Károly brigádja teljes erővel vakol. Az egyik társalgó már kész is, most az egyik ruhatárban vakolnak, míg a mennyezeti már itt is elkészült. Egy másik csoport az előcsarnokban dolgozik. A vízszintes álmennyezetet készítik. Az előkészítés után ide is a gipszesek jönnek s ők építik meg a végleges álmennyezetet és megkezdődött a fűtőberendezés szerelése is.

Már mindennapos

Ma már minden ételben találkozunk vele, de 1981. május 17-én még különleges téma volt, hogy a szójababot az emberiség évezredek óta termeszti, de mégsem eszszük. A szakemberek elsősorban takarmánynövénynek tekintették, bár régóta folynak kísérletek a szója emberi táplálkozásra történő felhasználására, mivel élettanilag rendkívül értékes anyagokat tartalmaz. A kísérletek azt igazolják, hogy a szójás kenyér rendszeres fogyasztása nyomán csökken a vér koleszterintartalma.

Elvonult végre a tábor

Hihetetlen volt akkoriban, de mégis megtörtént, hogy 1991. május 16-án leírhatta az újság a címlapon: Kivonulás Dunaújvárosból! Az utolsó harci alakulat is elhagyta tegnap este hét óra után néhány perccel a dunaújvárosi szovjet laktanyát: ezzel a Duna vonalától nyugatra már nincs szovjet alakulat. Május 20-án, hétfőn pedig magát a laktanyát is átadják hivatalosan a szovjet tisztek az állami vagyon kezelésére alakult hivatalnak, az önkormányzat tisztségviselőinek jelenlétében. A dunaújvárosi közgyűlés döntése szerint a volt szovjet laktanyából főiskolai centrumot alakítanak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!