Február 9.

2021.02.09. 07:30

Elítélt buszsofőr, Repülős Gizi Bicskén – Fejér évfordulós emlékei

Lássuk, mi is történt megyénkben az elmúlt évtizedekben ezen a napon!

Héjj Vivien

Elítélték a buszsofőrt

„Tavaly szeptember elsején öt felnőtt és egy gyermek halt meg az Ópusztaszer és Dóc közötti úton, amikor a Fehérvárról és a környező településekről kirándulókat szállító busz felborult” – olvashattuk a történet előzményeit a 20 évvel ezelőtti lapszámban.

A cukorbeteg gyermekekkel és felnőttekkel a jármű Szeged felé tartott, amikor a tragédia bekövetkezett. Tizenkét mentőautó érkezett a helyszínre, a sérülteket Szeged több kórházába szállították, miután a tűzoltók, katasztrófavédelmi szakemberek többórás, meg­feszített munkával ki tudták szabadítani a sérülteket a fejtetőre állt autóbuszból. A baleset ügyében a busz vezetőjét öt év fogházbüntetésre ítélték halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt.

Repülős Gizi akcióban

„Gyakorlatilag az ötvenes évek óta ad munkát a rend­őröknek Repülős Gizi, aki legutóbb Bicskén surrant be egy házba. A rendőrök elkapták a helyi vasútállomáson…” – számolt be lapunk a 10 évvel ezelőtti eseményről. Repülős Gizi, azaz polgári nevén K. Sándorné ekkor már öt évtizede foglalkoztatta a rendőröket. Ragadványnevét onnan kapta, hogy az ötvenes években, amikor még Magyarország nagyvárosaiba közlekedtek belföldi repülő­járatok, egy nap alatt „végiglopkodta” az ország nagyvárosait. Tíz éve egy bicskei házat vett célba az akkor 85 éves asszony, akit a rendőrök végül elkaptak.

Új adó Fehérváron

Egy évtizeddel ezelőtt olvashatták lapunk hasábjain, hogy az önkormányzat az építményadó bevezetését tervezi, ám ezzel egyidejűleg kevesebbeknek kell iparűzési adót fizetniük. Az adóreformot akkor március 1-jétől vezették be, erről Cser-Palkovics András polgármester tájékoztatta a sajtót, illetve a közvéleményt. Az építményadó bevezetése az igazságosabb közteherviselést célozta meg. A befolyt összeget az utak felújítására szánták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!