élettörténet

2021.05.19. 07:10

Egy rendőr története – Emlékfolyamot indított a lapunkban megjelent kép

Néha elég egy kép ahhoz, hogy egész élettörténetet ismerjünk meg a fotón szereplőkről. Hozzátartozói a Fejér Megyei Hírlapban megjelent, 65 éve készült fotón ismerték fel Herczeg Sándort.

Tóth Sándor

Egy korabeli csoportkép, legfelül, egyedül áll Herczeg Sándor

Fotó: család

Április 23-i Múltidéző rovatunkban Fehérvár közlekedéstörténetéről írtunk. Az első nyomógombos fehérvári villanyrendőr históriáját egy olyan korabeli fotóval is szemléltettük, amely az egykori Petőfi Sándor Általános Iskola (jelenleg Szent Imre Általános Iskola) előtt 1956-ban felállított irányítófülkét ábrázolta a rend egykori őreivel együtt. A csoportkép előterében pedig egy ma már veteránnak számító Ural M72-es motorkerékpáron két közlekedési rendőr ült.

Erről a fotóról ismerték fel hozzátartozói Herczeg Sándort
Fotó: család

A Hírlapban való közlést követően a fotón közvetlen hozzátartozói felismerték az Ural vezetőjét. „Ha a múlt szembejön a lapban: az Ural első nyergében az akkor 25 éves Herczeg Sándor, feleségem édesapja ül” – írta közösségi oldalán Klupács Péter, az Országos Mentőszolgálat munkatársa, aki megosztotta cikkünket a képpel együtt. Ezt követően kerestük meg a városunkban jól ismert mentőt és feleségét, Klupácsné Herczeg Évát, a Fejér Megyei Szent György Kórház főorvosát.

Egy korabeli csoportkép, legfelül, egyedül áll Herczeg Sándor
Fotó: család

Az Ural motor első nyergében ülő Herczeg Sándort felismerték rokonai. Íme a férfi története!

A Fehérváron jól ismert mentő, Klupács Péter és felesége, Klupácsné Herczeg Éva, a megyei kórház főorvosa nemcsak az eredeti fotót bocsátotta a rendelkezésünkre, de több olyan képet is, amely édesapjáról készült. A képek mellé pedig Herczeg Sándor élettörténetébe is beavatott bennünket:

– Az Uralt vezető rendőr édesapám, Debrecenben született 1931. november 22-én, ötgyermekes parasztcsaládban. A kor szokása szerint 6 elemit végzett. Emlékeimben úgy él, hogy sorkatonai szolgálatát a tatai harckocsizó egységnél töltötte. Képességei alapján kiválasztották közvetlenül Szalvai altábornagy felderítői közé. Erre nagyon büszke volt. Leszerelése után a közlekedési rendőrséghez került, balesetvizsgáló volt.

Herczeg Sándor portréja
Fotó: család

Megtudtuk azt is, hogy Herczeg Sándor az 1956-os események után leszerelt a rendőrségtől. A Fejér Megyei Tüdőgondozó Intézet gépkocsivezetője lett 1957-től, ahol hősies munkát végeztek a tbc leküzdéséért. Rendszeres helyszíni szűrésekkel járultak hozzá a betegség felszámolásához. Klupácsné Herczeg Éva szülei 1957 októberében házasodtak, két gyermekük született. Apja a későbbiekben elvégezte a nyolc elemit és autószerelői szakvizsgát tett. Hatvanhét éves korában, 1998. május 2-án hunyt el, a Béla úti temetőben talált örök nyughelyre.

A megkérdezett szakértő szerint a portréképen Herczeg Sándor őrmesteri rendfokozatot visel, s egyenruháján a fegyvernemi jelzése alapján ejtőernyős volt. Míg a csoportképen az 1950-es évek elejének rendőri egyenruhájában rendfokozat nélkül látható, vállapján egy hosszanti csíkkal, ami arra utal, hogy akkor valamilyen tanfolyam hallgatója lehetett.

[embed]https://www.feol.hu/multidezo/a-nyomogombos-villanyrendortol-a-gumiabroncsos-korforgalomig-4872007/[/embed]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!