Múltidéző

2016.07.05. 18:01

Múltidéző - Ébredés Bicskén

A bicskei falunapokról olvashattunk összeállítást 1979. június 5-én, mely felrázta a falut.

Faluhelyen - legyen az a falu akár tizenötezer lakosú iparosodó nagyközség - még hét végén sem divat a délig tartó lustálkodás. Ha Bicskén ezen a vasárnapon mégis akadt volna valaki, aki a fárasztó hét végén szívesen megvárta volna, amíg hasára süt a nap, hát nagyon jó alvónak kellett lennie. Fél hét tájban szabályos menetben elindult a fúvószenekar, és fél kilencre nem maradt ház a faluban, amelynek ablakain be ne szűrődtek volna az indulók pattogó hangjai.

Dr. Makkay János régész kiállítását tekinthették meg a helyiek Fotó: Kabáczy Szilárd

Fölébredt a falu.

Nehéz nem képletesen értelmezni az ébredést. Bicskén országosan is kiemelkedő méretű, költséges beruházás kezdődött meg - nem, is olyan régen -, hogy a ma még szunnyadó energiák életre keljenek, a fizikai tankönyvek ekvivalenciája - energia egyenlő munkavégzőképesség - mindannyiunk hasznára valóság legyen. Ez a beruházási program kíméletlen indulót harsog: idegenek jönnek, felforgatják a földet, a városokban munkálkodók hazatérnek, igények rombolják a megkövesedett igénytelenséget. Újonnan épült utak vezetnek Bicskére és Bicske útja is új irányokba fordul. Most kell feltérképezni az értékeket, hogy a holnapi értékmódosulásban legyen mire visszatekinteni. Most kell hagyományt teremteni, mielőtt a változások hűtlenül eltávolítják a múltat, most kell felkészülni az újból születő igényekre, hogy a Bicskén élő ember szép és teljes életet élhessen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!