Megemlékezés és díszőrség

2019.09.10. 10:00

Az erdélyi magyarság szabadságharcának jeles napja

Szeptember 11-e az erdélyi, a székely magyarság szabadságharcának jeles napja marad – fogalmazták meg a rendezvényre készülők.

V. Varga József

Székesfehérvár testvérvárosa, Csíkszereda népe 1940. szeptember 11-én boldog örömmel köszöntötte a Nemzeti hadsereg tagjait Fotó: Archív (Fejér Szövetség)

Szerdán lesz 79 éve, hogy az 1940. augusztus 30-án meghozott úgynevezett „második bécsi döntés” következtében Székesfehérvár testvérvárosa, Csíkszereda – ha csupán öt évre is, de – békésen visszakerült az anyaország kebelére. Vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzót és a nemzeti lobogó alatt bevonuló (a hajdani Nemzeti Hadseregből megalakult) Magyar Királyi Honvédséget 1940. szeptember 11-én köszöntötte Kolozsvár, majd Csíkszereda lelkes erdélyi és székely magyar népe.

Székesfehérvár testvérvárosa, Csíkszereda népe 1940. szeptember 11-én boldog
örömmel köszöntötte a Nemzeti hadsereg tagjait
Fotó: Archív (Fejér Szövetség)

 

A Fejér Szövetség szervezésében az Országzászló Védnöki Testület és a csatlakozó szervezetek (az Alba Regia Civitas Rend, a Fehérvári Íjászok, a Fejér Baranta, a Fejér MAG Egyesület, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom Fejér megyei szervezete, a Rákóczi Szövetség Fejér megyei szervezete, a Szent György Lovagrend Fejér megyei priorátusa, a Trianon Társaság Fejér megyei szervezete, a Vitézi Rend Fejér Szék) tagjai ebből az alkalomból megemlékezést és díszőrséget tartanak szeptember 11-én, szerdán 18 órakor Székesfehérváron, a múlt évben június 4- én újraavatott Ereklyés Országzászló és Trianon Emlékműnél. Szeptember 11-e az erdélyi, a székely magyarság szabadságharcának jeles napja marad – fogalmazták meg a rendezvényre készülők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!