Múltidéző

2015.05.19. 09:52

Múltidéző: átadták a Technika Házát

1977. november 4-én került átadásra a Technika Háza. Az alábbi írásban olvashatnak róla.

Kovácsné Hamberger Brigitta

A Nagy Októberi Szocialista Forradalom 60. évfordulójára átadott létesítmények sorából kiemelkedik a vidék 13. Technika Háza, amellyel a Fejér megyei műszaki szakemberek, Székesfehérvár lett gazdagabb. Tegnap, november 4-én délelőtt 10 órakor Takács Imre, az MSZMP Fejér megyei bizottságának első titkára vágta el a jelképes szalagot, megnyitva ezzel azt az épületet, amelynek alapkőletételét két és fél esztendeje, 1975. április 3-án köszöntöttük.

Papp István, a Videoton vezérigazgatója, a MTESZ Fejér megyei szervezetének elnöke a 250 személyes, impozáns konferenciateremben köszöntötte az avatáson megjelent vendégeket, s rajtuk keresztül mindazokat, akik ennek a székháznak létrehozásában alkotóan részt vettek.

Megköszönte az építőipar, a FÁÉV és a tucatnyi alvállalkozó kivitelező munkáját és azt a nagyarányú erkölcsi és anyagi támogatást, amellyel megyénk nagyvállalatai, országos szervek, intézmények hozzájárultak ahhoz, hogy a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége megyénkben is méltó feltételekhez jusson munkájához. Az avatás nemcsak annak napja miatt illik bele a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 60. évfordulójában ünnepi eseménysorozatába. Erről szólva a MTESZ megyei elnöke utalt arra, hogy milyen technikai, műveltségi szintet örököltünk mi a megelőző társadalmi rendszertől, és milyen csodával határos eredményeket értünk el néhány évtized alatt.

Így mutatott 1977-ben a Technika Háza az átadás napján. Nem sokat változott az épület azóta sem

Papp István arról s beszélt, hogy a Technika Háza most, elkészültének, avatásának pillanatában nem más, mint Székesfehérvár, a megye ékessége. Amennyiben ezt nem tudjuk megtölteni tartalommal, akkor feleslegesen hoztuk létre. Elsősorban a MTESZ 33 tagegyesületének négyezer tagjára vár a feladat, hogy alkotó munkájuk nyomán a Technika Háza a haladást, a párt határozatainak végrehajtását szolgálja.

Az alkotó munkára immár megvan a lehetőség. Papp István szavait azzal zárta, hogy ezt a néppel együtt, a nép gazdagodásáért kell végezni.

Mérnökök, tanárok, érdeklődő műszaki szakemberek, a nagyarányú társadalmi összefogás alkotó résztvevői, mindazok, akiket érdekelt ennek a korszerű székháznak avatása, az ünnepi megnyitó után megtekintették a Technika Házát. A legkorszerűbb, hatnyelvű szinkrontolmácsolásra alkalmas berendezéssel felszerelt, klimatizált konferenciaterem mellett két kisebb, egyenként százszemélyes egymásbanyitható ülésterem kapott helyet az emeleten. A Megyei Tervezőiroda főmérnöknek, Pordán H. Ferencnek tervei alapján felépített épület földszintjén a büfé mellett folyóiratolvasó és három kisebb előadó várja megyénk műszaki értelmiségét. Az irodákban megfelelő körülmények között végezheti munkáját a MTESZ vezetősége. Az épületben kiépített zártláncú tv-lánc, a stúdióberendezések, filmtechnika a Technika Házát nemzetközi konferenciák megrendezésére is alkalmassá teszi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!