Múltidéző

2015.05.29. 08:21

Múltidéző - A Vidám Park 1968-ban

1968-ban jelent meg írás Balázs Katalin tollából az akkor virágzó Vidám Parkról.

Kovácsné Hamberger Brigitta

A városi ifjúsági klubot és az Építők Pintér Károly Művelődési Otthonában működő ifjúsági klubot már bemutattuk. Sok fiatal jár mindkét helyre figyelembe veszik és igyekeznek kielégíteni sokirányú érdeklődésüket, hobbijukat és természetesen fokozott szórakozási igényüket is. Az sem valami új dolog, hogy az ifjúság szereti a változatosságot és bár kedvelt, megszokott klubjához mindenki hű marad, olykor-olykor ellátogatnak máshová is. Nyáron különösen szívesen mennek a Vidám Parkba amely az utóbbi két-három esztendő alatt a fehérvári ifjúság kedvelt szórakozóhelyévé vált.

Sokan talán még részt vettek abban a nagy megmozdulásban, amelynek célja volt létrehozni a mai, rózsákkal, virágokkal ékes szép rózsaligetet, fákkal szegélyezett sétányokat, a halastavat, a szigetet.

Kétségtelen, hogy a Vidám Park játékai elsősorban a gyerekeket vonzották, velük együtt eljöttek a mamák-papák. Aztán elkezdtek járni a fiatalok. Talán a szép környezet vonzotta őket elsősorban, a romantika? Mindenekelőtt az is. És később az, hogy volt jó zenekar, amely húzta a talpalávalót, lehetett táncolni jó időben, kint a szabad ég alatt. És a nyári esték rendszerint szépek, melegek, s még ha olykor meg is zavarja a táncos összejövetelt egy kis hirtelen jött zápor, zivatar, csak érdekesebb az egész.

Ilyen, amikor az ember belefárad a forgatagba. Fotó: Kabáczy Szilárd

A Vidám Park vezetői, hogy úgy mondjam kinyitották a kaput a fiatalok előtt: zenekarokat biztosítottak, szórakoztatásukra. Mert tegyük hozzá mindjárt, ide elsősorban szórakozni járnak, az intézmény nem művelődési jellegű, habár ettől a funkciójától már a görbe szabálytalan eltérést mutat. De erről majd később. Most maradjunk rövid időre még a könnyű nyári szórakozásnál.

Hetenként két hétköznap, ezenkívül szombat és vasárnap délután 5 órától 10 óráig áll a bál a szigeten. Van persze jó zene is és jó hangulat. Hogy kik járnak ide? Nehéz lenne az összetételt pontosan meghatározni. Bár a Vidám Park vezetősége jól ismeri a törzsvendégeit. Mert rövid idő alatt kialakult a törzsközönség rajtuk kívül persze még alaklomszerűen idejáró vendégek is vannak szép számmal. Munkásfiatalok, diákok többségükben.

De hogy vannak vele a szülők? A lányos mamák? Vajon szívesen engedik-e el gyermekeiket? Zökkenőmentes a vidámparki szabadtéri szórakozás? Akad persze kivetnivaló. Olykor feltűnni vágyó fiatalok, rendbontók kerülnek a szolidan szórakozók közé. Volt olyan eset is, hogy reggel a padokat úgy halászták ki a tóból. De mégsem ez jellemző a vidámparki táncos délutánokra, estékre. A rendet a 12 főből álló rendezőgárda segíti fenntartani, melynek tagjai szocialista brigádokban dolgozó fiatalok és diákok.

A Vidám Park vezetőségének kapcsolata egyébként az utóbbi időben egyre inkább állandósul vállalatokkal, szocialista brigádokkal. Különösen, amióta tavaly május 1-jén átadták a garázsépületből átalakított modern Park-klubot. Itt lehetőség nyílt arra, hogy télen se zárjanak teljesen kaput.

Mi az, ami jellemző még a Vidám Parkra? Azt mondják, újjászületőben van egy régi fehérvári hagyomány. A sétálás. Az idősebbek még emlékeznek a hajdani Hosszú sétatérre, amelynek ma már csak az árnyas fái őrzik a hajdani sétány emlékét. Szép és kedves szórakozás ez egynémely alföldi városban, Szegeden, Hódmezővásárhelyen ma is divatos.

Aztán ott van a csónakázó-tó, a horgászás, télen a korcsolyapálya. Felépült a szabadtéri színpad is, nyaranként 10-15 alkalommal mutatkoznak be a megye öntevékeny művészei együttesei, s évenként legalább két alkalommal a megyei népi együttes is fellép. És alkalomszerűen természetesen vendégművészeket, együtteseket is szerepeltetnek.

A Vidám Park funkciójából itt most csak azt mondtuk el, ami az ifjúságra vonatkozik, ami új, s amivel azt hiszem kevés vidéki város rendelkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!