múltidéző

2021.07.24. 08:00

A Vértes Gandalfját a golyók sem fogták

A Vértes egyik legendája, sőt csodája is a szent tábornok, Lőrinc nevéhez köthető. Egyetlen fegyvere a kereszt volt, és a golyóktól sem félt.

Szűr Annamária

Brindisi Szent Lőrinc egy festményen, csata közben

Fotó: Fotó: catholicism.com

Új, legendás múlitdéző sorozatunkban ezúttal a Vértes Gandalfját mutatjuk be. Bár profánnak tűnhet a hasonlat, de Brindisi Szent Lőrinc alakja, ahogy a történelmi visszatekintésekben leírják, tényleg mutat hasonlóságot a Gyűrűk Ura karakterével. A szürke majd fehér Gandalfot egyfajta angyali lényként, nagyhatalmú, bölcs mágusként ábrázolta Tolkien, és ezek a jelzők bizony sok szempontból megegyeznek a szent tulajdonságaival is, akinek ünnepe egyébként pont ma, július 21-én van. De ki is volt ez az olasz szerzetes, akinek tetteit legendák őrzik, és a Vértesben a törököket is meglepte?

Brindisi Szent Lőrinc, ahogy azt a Farkasréti plébánia is írja, 1559-ben született. A kapucinus rendbe lépett és Pádua egyetemén tanult. Született nyelvzseni volt, aki olasz anyanyelvén kívül latin, görög, héber, káld, német, cseh, francia és spanyol nyelven beszélt. Mint híres népszónok, gyalog bejárta egész Európát. Ahol csak megfordult, seregestül vonultak ki a fogadására, és virágokkal, lombos ágakkal borították be az utat, amerre haladt.

Magyarországra is eljutott, méghozzá 42 éves korában. Tábori papként részt vett a törökök elleni harcokban. 1601. szeptemberében sikerült visszafoglalniuk Székesfehérvárt. A 28 ezer fős keresztény sereg (kisebb részt magyarok) ezután a Székesfehérvár közelében lévő Csókakő váránál ütött tábort. A Vértes déli szélén álló várnál aztán 80 ezer fős török sereg zárta körbe a keresztényeket.

Brindisi Szent Lőrinc egy festményen, csata közben
Fotó: Fotó: catholicism.com

Itt jön egy újabb olyan párhuzam, mintha Gandalf közbelépését idéznénk fel a Helm-szurdoknál, amikor lóháton, kezében immár fehér botjával visszatérve megfordítja a csatát. Lőrinc atya is lóháton, kezében kereszttel, harsány hangon buzdította a katonákat, mit sem törődve a körülötte fütyülő golyókkal. Hősként viselkedett, és az ő lelkesítésével végül a keresztény seregek legyőzték a háromszoros túlerőben lévő törököket.

Úgy hírlik, nem csak a várvédőkre hatott Lőrinc. Ahogy a hirado.hu írja, az olasz kapucinus szerzetesről a törökök azt hitték, hogy többméteres magasságban lebeg a magyar katonák felett. Egy másik változat szerint 5-6 méter magsas óriásnak látták őt. Híre egyébként jellemzően messze megelőzte mindenhol az érkezését. A katolikus.hu szerint ugyanis született szónok volt. Életszentségének és csodatételeinek híre messze megelőzte. Ha valahova készült, a templomot már órákkal előbb zsúfolásig megtöltötték az emberek, hogy hallhassák és láthassák.

Azokban az években, amikor „a szent tábornok” gyalog járta végig Európa országait és mindenütt prédikált, az emberek úgy érezték: egy új apostol jelent meg a földön. Lisszabonban halt meg 1619-ben. 1783-ban avatták boldoggá, majd XIII. leó pápa 1881-ben szentté. Az ekkor nagy kép képeken bemutatott két csodatételének egyike a csókakői csatajelenet volt. A csókakői várban mellszobor is őrzi emlékét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!