Fejér évfordulós emlékei

2020.11.30. 07:11

A megyei jogúság inkább kötelez, semmint előnyöket hoz

Legújabb sorozatunk a Fejér évfordulós emlékei, a sok-sok évvel ezelőtt történt eseményeket gyűjti egy csokorba, amelyek anno megjelentek a Fejér Megyei Hírlap hasábjain. Nézzük tehát, miről számoltunk be az egyes években november 30-án.

FMH

Forrás: Pixabay.com

Épült a későbbi város

Kereken ötven esztendeje, november 28-án adott hírt a Fejér Megyei Hírlap arról, hogy milyen fejlesztések zajlottak a hatvanas évek végén Móron. Mint a cikkből kiderült, 56 millió forintot költött a községi tanács 1967-től 1970-ig az intézmények fenntartására, működtetésére, valamint a járási székhely fejlesztésére. A lakosság négy év alatt 3,8 millió forint értékű társadalmi munkával, s közel egymillió forint értékű helyi anyaggal nyújtott segítséget. Idézzük: „új lakótelep született az utóbbi években: a November 7. A két ötszintes és 81 lakásos épület 20 millió forintos értékben már elkészült. A lakótelep közelében kapott helyet a Nemzeti Bank irodaháza.” A hatmilliós épületben 12 lakás is van. Magánerőből 44 lakás épült a négy év alatt. Ezek költsége megközelíti a 46 milliót. Úthálózat építésére, felújítására 3,3, járdaépítésre 800 ezer forintot fordítottak.

Megadták a módját

Már fél évszázada is volt ünnepe az úgynevezett erősebb nemnek. Az akkori Fejér Megyei Hírlapból megtudhatjuk, hogy Bicskén ekkorra már hagyománnyá vált az Általános Fogyasztási és Értékesítési Szövetkezet megrendezésében a férfinap. November közepén került erre sor a bicskei Kék Csillag Étteremben. A vendégeket a többszörösen kitüntetett Rajkó-zenekar művészei szórakoztatták.

Mit a megyei jogúság?

Harminc évvel ezelőtt arról cikkezett a Fejér Megyei Hírlap, hogy milyen kihívások elé állítja a megyei jogú városi rang Székesfehérvárt és Dunaújvárost. Azt írta a lap: Székesfehérvár és Dunaújváros polgármesterei nem versengenek egymással az elsőbbségért. A rang ugyanis inkább kötelez, semmint előnyöket hoz. Erről szólt Balsay István székesfehérvári és Almási Zsolt dunaújvárosi polgármester legelőször. Balsay szerint egy megyei városnak nemcsak a város falain belül van felelőssége, hanem azon túl is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!